Menu Zavřít

Dopis z Londýna: akcionáři Monety vítají konec dealu s Home Creditem

12. 3. 2019
Autor: čtk

Jeden z největších akcionářů tuzemské Monety Money Bank, londýnský fond Petrus Advisers, se v dopisu adresovaném šéfovi banky Tomáši Spurnému podrobně vyjadřuje k dalšímu směřování. Týdeník Euro ho má k dispozici.

Partneři fondu Klaus Umek a Till Hufnagel vítají konec jednání se skupinou Home Credit Petra Kellnera. Vadilo jim především, že se Moneta chtěla vzdát vlastní značky a že by nový akcionář získal velký vliv na vedení banky. Současně nevěřili, že kupované byznysy, zejména Home Credit, mají velký potenciál do budoucna. Nyní však podle Umeka a Hufnagela začíná nová kapitola. „Špatné a nákladné rozhodnutí“ je třeba hodit za hlavu, protože „hrozba, že bude banka převzata oligarchou, je pryč“.

Česká republika podle nich má velký potenciál a Moneta jej může v příštích letech využít. „Budoucnost Monety bude do velké míry záviset na vaší schopnosti prodávat inteligentní investiční produkty na trhu přeplněném mezaninovými a dluhovými produkty oligarchů, které českým střadatelům nabízejí úděsnou rizikovou prémii,“ píší v dopise představitelé fondu.


Velký úklid v ČSOB. Banka se loni zbavila desítek tisíc neaktivních klientů

 Banka ČSOB


Petrus Advisers také podporuje další pokusy Monety o akvizice konkurentů. „Pro trpělivé je tu řada dalších příležitostí, počínaje u bankovních operátorů, kteří mohou odejít ze země, či fúzí na evropské úrovni, kdy se vaším cílem může stát například i UniCredit Bank Czech Republic nebo Komerční banka,“ dodávají.

Nakonec generálního ředitele Spurného chválí a označují za „jednoho z nejtalentovanějších manažerů ve střední Evropě“, ujišťují ho o svých plánech na navýšení podílu v bance, ale zároveň upozorňují, že když bude potřeba „znovu se ozvou“.

Přečtěte si komentář k tématu:

BRAND24

Krach bankovní fúze desetiletí? Jen oddechový čas

 Jiří Zatloukal

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).