Menu Zavřít

Domácnosti si připlatí za elektřinu. ERÚ zvedl cenu o 2,5 procenta

24. 11. 2017
Autor: Mladá fronta archiv

České domácnosti si příští rok připlatí za elektřinu a zřejmě i za plyn. Energetický regulační úřad (ERÚ) dnes oznámil, že pro domácnosti u elektřiny zvýšil pro příští rok část ceny, kterou určuje, průměrně o 2,5 procenta, tedy řádově o inflaci. U plynu očekává ERÚ pro příští rok stagnaci konečných cen nebo jejich mírný růst v rozmezí přibližně dvou až tří procent. Podle odhadů úřadu i dřívějších vyjádření analytiků vzrostou domácnostem náklady na energie v řádu stokorun za rok.

Úřad uvedl, že regulované ceny u plynu průměrně vzrostou v příštím roce o 2,8 procenta, dopad do výsledných cen je ale díky nižšímu podílu regulované složky menší než u elektřiny. Regulovaná složka tvoří více než polovinu konečné ceny elektřiny a asi čtvrtinu konečné ceny plynu. Jsou v ní zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie.

Druhou část konečných cen určují dodavatelé. Kvůli meziročnímu růstu velkoobchodních cen očekávají analytici růst i této složky, a to zejména u elektřiny. Dopad do cen už dříve připustili i někteří prodejci.

Podle dnešních odhadů ERÚ mohou například u domácnosti s malou spotřebou elektřiny, která nevyužívá elektrickou energii k vytápění a ohřevu vody a má průměrnou roční spotřebu 2200 kilowatthodin (kWh), stoupnout celkové náklady na elektřinu o zhruba 400 korun za rok v závislosti na distribučním území.

Domácnost, která využívá k vaření, ohřevu vody a topení plyn, podle odhadů ERÚ při roční spotřebě 18.900 kWh příští rok zaplatí za plyn ročně o 585 korun více než letos.

 Cena elektřiny Cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2018 činí nyní přes 37 eur za megawatthodinu (MWh), což je meziročně o třetinu více.

Zdroj: pxe.cz

Člen rady ERÚ pro elektroenergetiku Vladimír Vlk dnes uvedl, že vyšší cena takzvané silové elektřiny zároveň předznamenává vyšší náklady na krytí ztrát v přenosové soustavě a distribučních soustavách a negativně tak působí na náklady distribuce elektřiny. „I přes tento vliv je ale pohyb regulovaných cen minimální a nijak nevybočuje z trendu minulých let,“ dodal. Investice do energetických sítí v Česku budou podle něj příští rok činit 18,8 miliardy korun.

Náklady na distribuci rostou také u plynu. Podle předsedy rady ERÚ a radního pro plynárenství Vladimíra Outraty je to způsobeno dvěma negativními faktory. „Jednak jsou to nadprůměrně teplé zimy v posledních letech, potom také obecný pokles spotřeby plynu, který tlačí na růst jednotkových nákladů,“ uvedl.

BRAND24

Nově ustanovená pětičlenná rada ERÚ letos připravovala regulované ceny pro příští rok poprvé. Orgán od začátku srpna nahradil dosavadní předsedkyni úřadu Alenu Vitáskovou, které na konci července vypršel šestiletý mandát. Členy a předsedu rady jmenuje nově vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu.

Dále čtěte:

Zelený proud v Rakousku zůstává chimérou. Napojen je i na německé jádro

Zpackaná revoluce? Němci platí za elektřinu rekordní sumy

Domy na baterky. Češi si oblíbili řešení solárních panelů a úložišť


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).