Menu Zavřít

Coca-Cola koupí řetězec kaváren Costa. Zaplatí čtyři miliardy liber

31. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Americký nápojový gigant Coca-Cola se dohodl na převzetí britského řetězce kaváren Costa za 3,9 miliardy liber (zhruba 112 miliard korun). Costa je podle agentury Reuters druhým největším řetězcem kaváren na světě. Působí rovněž v České republice, kde má 46 kaváren.

Coca-Cola bude po dokončení transakce konkurovat například společnosti Starbucks, která je s téměř 29.000 poboček největším řetězcem kaváren na světě. „Horké nápoje jsou jedním z mála nápojových segmentů, ve kterých Coca-Cola nevlastní globální značku. Costa nám poskytne přístup k tomuto trhu prostřednictvím silné kávové platformy,“ uvedl generální ředitel společnosti Coca-Cola James Quincey.

Coca-Cola koupí firmu Costa od britské společnosti Whitbread. Ta řetězec získala v roce 1995 za pouhých 19 milionů liber (necelých 550 milionů korun). Řetězec tehdy provozoval pouze 39 kaváren. V současnosti má Costa přes 2400 kaváren v Británii a dalších zhruba 1400 kaváren v zahraničí. Analytici předpokládají, že Coca-Cola využije svou distribuční síť k posílení expanze řetězce.

Transakci ještě musejí schválit akcionáři firmy Whitbread a regulační úřady. Předpokládá se, že bude dokončena v první polovině příštího roku. „To, že se staneme součástí systému společnosti Coca-Cola, nám umožní rychlejší rozvoj aktivit,“ upozornil šéf společnosti Costa Dominic Paul.


Miliardový kšeft: Bryant vydělal na nápoji jako za osm let basketbalu

 Bývalý basketbalista a dnes úspěšný byznysmen Kobe Bryant


Podle analytiků je hodnota transakce výrazně vyšší, než se předpokládalo. Cena akcií společnosti Whitbread díky tomu na začátku dnešního obchodování vzrostla téměř o pětinu.

„Tato transakce je skvělou zprávou pro akcionáře,“ uvedla generální ředitelka společnosti Whitbread Alison Brittainová. Upozornila, že firma hodlá velkou část peněz získaných prodejem Costy vyplatit svým akcionářům. Část peněz má být využita také ke snížení dluhu a k příspěvku do penzijního fondu.

BRAND24

Společnost Whitbread již v dubnu oznámila, že se rozhodla oddělit řetězec Costa do samostatné firmy. Coca-Cola následně přišla s nabídkou na převzetí řetězce, kterou vedení Whitbreadu jednohlasně schválilo, napsala agentura AP.

Dále čtěte:

Kofola optimalizovala strukturu: základní kapitál si snížila na polovinu

Karlovarské minerální vody mohou převzít maďarskou PepsiCo, rozhodl tamní antimonopolní úřad

Cukr je out. Coca-Cola hledá své místo v éře bio limonád


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).