Menu Zavřít

Banky zpřísní úvěrové standardy domácnostem, u firem zůstanou beze změny

16. 10. 2018
Autor: Michael Tomeš - Mladá fronta archiv

Banky ve čtvrtém čtvrtletí očekávají u úvěrů domácnostem plošné zpřísnění úvěrových standardů, u firemních úvěrů zůstanou beze změny. Zároveň finanční instituce čekají pokles poptávky po úvěrech na bydlení, neměnnou poptávku po spotřebitelských úvěrech a mírné zvýšení poptávky po podnikových úvěrech. Vyplývá to z šetření úvěrových podmínek bank, které dnes zveřejnila Česká národní banka.

Z šetření dále vyplývá, že ve třetím čtvrtletí banky zpřísňovaly úvěrové standardy u úvěrů na bydlení, zatímco u úvěrů firmám je ponechaly nezměněné. Rovněž podmínky u spotřebitelských úvěrů se nezměnily. „Zpřísnění úvěrových standardů u úvěrů na bydlení bylo ovlivněno zvýšením nákladů financování bank a zpřísněním požadavků v oblasti bonity klientů,“ uvedla zpráva. Zároveň ČNB upozornila, že ve třetím čtvrtletí poptávka po úvěrech na bydlení před říjnovou účinností změn v doporučeních ČNB vzrostla.

Podle doporučení centrální banky by od října dluh žadatele o hypotéku neměl překročit devítinásobek ročního čistého příjmu a na splátku dluhu má vynakládat maximálně 45 procent měsíčního čistého příjmu.

BRAND24

Centrální banka již loni v dubnu doporučila bankám neposkytovat hypotéky nad 90 procent ukazatele LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) a omezit i hypotéky nad 80 procent. Takových mohou banky poskytnout jen 15 procent.

Dále čtěte:

Česko má mezi zeměmi EU šesté nejdražší hypotéky, vyplývá z analýzy

Zájem o úvěry u stavebních spořitelen rapidně roste, lidí si půjčují větší částky

Invaze půjček z Pobaltí. Poskytovatelé úvěrů v Česku mají pestrou vlastnickou strukturu

Konec lichvy? Ještě ne. Některé firmy se naučily zákon o spotřebitelském úvěru obcházet

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).