Menu Zavřít

Bankovní vklady loni inflaci neporazily, akciové fondy vynášely i dvouciferné zhodnocení

1. 1. 2020
Autor: čtk

Zatímco vklady klientů v bankách (běžné účty, spořicí účty a termínované vklady) nedokázaly svými výnosy zhruba tříprocentní inflaci loni porazit, investice do akciových fondů přinesly často i dvouciferné zhodnocení. Vyplývá to z ankety mezi analytiky.

„Nejlepší spořící účty připsaly zhodnocení do 1,8 procenta za rok. Výnosy termínovaných vkladů se pohybovaly maximálně lehce přes dvě procenta. S inflací dokážou bojovat tzv. protiinflační spořící státní dluhopisy (Dluhopisy Republiky), kde má vlastník garantovaný 0,5procentní výnos nad inflaci,“ řekl regionální ředitel společnosti 4fin Vratislav Jůza.

Nejlépe se loni dařilo akciovým fondům, které dohnaly ztráty z roku 2018 a připisují si až dvojciferné zisky, doplnil analytik Broker Consulting Lukáš Vokel. Spolehlivé výsledky vykazovaly také dluhopisové fondy, které si díky růstu tržní ceny dluhopisů připisovaly čtyřprocentní zisky. Za zmínku stojí podle něj také vývoj zlata, jehož cena po období stagnace dosáhla svých šestiletých maxim a připisuje si jeden z nejlepších ročních výsledků od roku 2010. Zlato od začátku roku zdražilo o 18 procent na 34 tisíc korun za troyskou unci, podotkl předseda představenstva Golden Gate CZ Libor Brůna.

Investujete do zlata?

Ještě lépe než dluhopisové fondy si podle Jůzy vedly nemovitostní fondy s průměrnými výnosy mezi pěti až šesti procenty za rok. Nejlépe se za uplynulý rok dařilo globálním akciovým fondům, které investorům připsaly i přes 25 procent, upřesnil. Zhodnocení v životním pojištění a doplňkovém penzijním spoření je závislé na zvolené investiční strategii (od garantované po velmi rizikovou), která předurčuje očekávaný výnos daného klienta.


Ekonom Kábrt: Nerovnost zabíjí růst
Ekonom Martin Kábrt


V rámci světa nejlepšího výsledku dosáhly překvapivě řecké (růst o 48 procent) a ruské akcie (43 procent), upozornil analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Střední a východní Evropa letos patřila mezi nejhorší regiony s růstem v Česku o 12 procent, na Slovensku o šest procent a Polsku s poklesem o šest procent. Nejhorším akciovým trhem roku 2019 byl Libanon s propadem o 22 procent.

Z dalších aktiv je podle Dohnala zajímavý pohled na kryptoaktiva. Bitcoin vynesl 93 procent, Litecoin 40 procent, Bitcoin Cash 32 procent, NEO 20procent a Ripple minus 45 procent. Rok 2019 byl rokem potravin. Cena mléka v USA stoupla o 40 procent, káva zdražila o 30 procent, palmový olej o 39 procent, rýže o 29 procent. Jediná potravina s poklesem ceny je pomerančový džus (minus 23 procent), uzavřel.

Dále čtěte:

Evropští premianti. Čeští spotřebitelé i firmy splácejí své dluhy nejlépe v historii

Banky, platby, vteřiny. Posílání peněz bude rychlejší

BRAND24

ČSOB stoupl čistý zisk o více než čtvrtinu na 14,7 miliard korun

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).