Menu Zavřít

Až do dna: konopné firmy krvácejí pod tlakem spekulantů

14. 11. 2019
Autor: Profimedia.cz

Akcie společností působících na trhu s legálním konopím prošly několikaměsíčním obdobím poklesu. Některé z nich ztratily více než polovinu hodnoty. Důvodem je masivní výprodej cenných papírů investory, kteří za předchozím úspěchem neviděli odpovídající fundament. Přesto akcie čelí dalšímu ataku spekulantů.

Krátké pozice, tedy sázky na pokles, zůstávají v konopném sektoru dominantní. Protože oslabení po výprodeji ale konopné tituly prodělaly také v létě, množí se pochybnosti nad tím, zda je další sázka na medvědí trh racionální. Riziko spekulantů roste. A stejně tak jejich náklady. Ty aktuálně činí v průměru 21,6 procenta, v případě některých titulů je to dokonce 24,6 procenta, uvádí web marketwatch.com.

„Tito spekulanti se mohou spálit. I vzhledem k obřím nákladům na takovou operaci s ročním úrokem přesahujícím 20 procent je šance, že statečných bude ubývat a tyto pozice budou zavírat, což by naopak vytvořilo předpoklady pro resuscitaci cen,“ myslí si Jan Schiller, portfoliomanažer Consequ.

Mělo by být konopí v ČR plně legalizováno?

Jak uvedl Ihor Dusaniwsky z analytické společnosti S3, denní náklady spekulantů v konopném sektoru aktuálně dosahují 2,45 milionu dolarů, což by odpovídalo částce 883 milionů dolarů ročně.

Konopné akcie se dlouho vezly na vítězné vlně. Obrat nastal v prvním pololetí letošního roku, kdy investoři přehodnotili své vyhlídky kvůli pomalejšímu rozjezdu byznysu po legalizaci marihuany v Kanadě.

Vývoj marihuanového indexu HMMJ

„Proběhlý spektakulární pokles cen akcií konopných společností je dán vyprcháním euforie z naleštěných IPO, nesmyslných valuací a přehodnocením očekávání. Celé odvětví čelí regulatorním výzvám, dohadům o přidělení licencí, skandálům a výrazně pomalejšímu zlepšování hospodaření daných společností proti prvotním plánům,“ říká Schiller.

Další ranou pro celé odvětví bylo červencové varování amerického úřadu FDA adresované společnosti Curaleaf, že složku CBD obsaženou v konopí nelze nazývat účinným lékem na řadu nemocí včetně Alzheimerovy choroby.

Po vystřízlivění z omámení v byznysu s marihuanou začal tvrdý boj o tržní podíl, který s sebou nese obrovské náklady, s nimiž tržby přes svůj růst nestačí držet krok.

„Mnoho firem ve stylu Uberu stále i přes dvoj- až trojciferný růst tržeb vykazuje rostoucí ztráty a pálí nesmyslné objemy hotovosti ve snaze získat tržní podíl. Sektor se také potýká s nadbytkem vstupní suroviny s tím, jak producenti raketově zvýšili pěstovaný objem, ale v důsledku nejasné nebo neexistující regulace se nedaří ekvivalentně rozšiřovat prodejní místa. Očekávání tak nejsou naplněna a dochází k pročištění trhu,“ konstatuje Schiller.

Spekulace na pokles
Spekulace na pokles funguje tak, že si investor si s dohodnutým úrokem vypůjčí akcie titulu, u nějž očekává pokles, a prodá je s vidinou, že po oslabení titulu je levně koupí zpět a vrátí majiteli.

Ve Spojených státech sice v některých státech došlo k legalizaci marihuany pro rekreační účely a pokračuje úspěšné tažení medicínského konopí, na federální úrovni ale zatím spíše převládá mentalita války s drogami.

Schiller v této souvislosti zmiňuje také problém s financováním konopných projektů. „Americké banky, které jsou ve federálním systému pojištění vkladů, se bojí podílet se na financování tohoto sektoru ve státech, kde je již konopí legalizováno, protože na federální úrovni tomu tak stále není. Existuje také právní problém s mezistátním exportem konopí od pěstitelů do jiných států. Zákon, který by toto změnil, uvízl v Senátu a pravděpodobně se o něm letos hlasovat nebude.“

Spekulanti nejvíce sází na pokles nejznámějších konopných titulů. U společnosti Tilray stoupl poměr krátkých pozic na 38 procent z lednových 22, u Canopy Growth vzrostl za stejné období ze 14 na 25 procent, u Aurora Cannabis to bylo z 12 na 19 procent.

Vývoj hodnoty akcií společnosti Tilray

I přes aktuální tlak ze strany investorů je konopný byznys nadále považován za velmi slibné odvětví s velkým růstovým potenciálem. „Odvětví nepopiratelně nabízí značný potenciál, který je historicky prokázán dlouhodobou existencí černého trhu. S tím, jak se bude rozšiřovat legalizace využití canabinoidů v lékařství, případně plná legalizace konopí pro rekreační účely, otevírá se potenciální růst oboru až někam k 100-120 miliardám dolarů prodejů ročně, což byl loni zhruba objem celosvětového prodeje onkologických preparátů, které zaujímají první místo na trhu léčiv,“ říká portfolio manažer Consequ.

BRAND24

Ve Spojených státech je nyní legální výroba a prodej konopí pro lékařské účely ve 33 státech, také proto se o obor zajímají i farmaceutičtí obři.

„Novartis, Bayer či Pfizer v případě vyjasnění regulatorní situace jistě mají kapacitu ztrátové firmy za rozumnou cenu akvírovat, nějakou dobu dotovat a počkat si na zhmotnění potenciálu. Oproti Uberu navíc toto odvětví nabízí výrazně atraktivnější marže a jistou „návykovost“ u uživatelů,“ uzavírá Schiller.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).