Menu Zavřít

Avokádo prudce zdražuje, cena meziročně vzrostla až dvojnásobně

1. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ceny avokáda letos vzrostly na maxima za nejméně dvě desetiletí, a zdražují tak milovníkům guacamole jejich oblíbenou mexickou pomazánku. Vzhůru je žene prudký růst poptávky ve světě v situaci, kdy má produkce avokáda v Mexiku a Kalifornii slabší sezonu.

Desetikilogramová bedna avokáda z mexického státu Michoacán, který je největším mexickým producentem této plodiny, stála ke konci minulého týdne 530 pesos (686 Kč). Je to dvojnásobek proti stejnému období loňského roku a dosud nejvíce podle údajů, které se začaly shromažďovat před 19 lety.

Poptávka po avokádech zaznamenala v posledních letech dramatický nárůst. Americká spotřeba na hlavu dosáhla v roce 2015 zhruba 3,5 kilogramu, dvojnásobek proti roku 2006, plyne z amerických vládních údajů. Spotřebitelé v nynější vlně zájmu o zdravé potraviny k tomuto ovoci nepřitahuje jen jeho chuť ale také vysoký obsah zdraví prospěšných olejů a dalších složek.

Vedle USA po avokádech prudce vzrostla poptávka i v Číně nebo Evropě, uvedl analytik Roland Fumasi z pobočky Rabobank v kalifornském Fresnu. „Odebírají mnohem více produkce z Mexika. takže na USA zůstává méně,“ dodal Fumasi.


V Latinské Americe se zemědělci zaměřují na koku. Čtěte více:

Kokain místo kakaa. Padající ceny bobů nutí farmáře přejít na koku

kakaovník


Mexiko dodává do USA 82 procent tamní spotřeby avokáda. Jeho dodávky do Spojených států přitom předloni vzrostly na zhruba 900 milionů kilogramů z pouhých 12 milionů kilogramů v roce 2000.

Pěstování avokáda se vyznačuje vysokou sklizní jednu sezonu a nižší úrodou v dalším roce; poslední sezona přitom byla slabší, řekl Fumasi. V Kalifornii, která zajišťuje zbytek americké spotřeby, by letos měla produkce klesnout o 44 procent, předpovídá státní komise pro avokádo.

BRAND24

Maloobchodní cena avokáda minulý měsíc v USA vzrostla proti loňsku o téměř 30 procent, uvádějí údaje ministerstva zemědělství USA. Podle Fumasiho ceny zůstanou nejméně do léta vysoké a kupci budou muset doufat, že příští mexická sklizeň bude vyšší.

Přečtěte si také:

Obchodní řetězce si účtují přirážku až 90 procent, tvrdí potravináři

Nástup řetězců. V boji o biopotraviny prohrává kvalita

Cena lososa láme rekordy. Může za to mořská veš


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).