Menu Zavřít

Ruský byznysmen s výrobou safírů v Česku zkrachoval. Stroje jdou do dražby

16. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz

Do úterý 21. listopadu mohou zájemci podávat nabídky na odkoupení strojů na výrobu umělých safírů a dalších souvisejících technologií, které vlastnil zkrachovalý podnik Aled – Praha. Uzavírá se tím jeden z nejpodivnějších příběhů ruských investic v Česku. Za projektem stál byznysmen Vladimir Ermakov, dříve známý hlavně působením v oboru plynárenství.

Uměle vyrobené safírové monokrystaly se nacházejí v hodinkách, ale využití mají také v chemickém a elektrotechnickém průmyslu. Jejich výrobu chtěl v Praze-Čakovicích rozjet ruský podnikatel Vladimir Ermakov. Počítal s investováním 250 až 300 milionů korun a vytvořením 70 pracovních míst.

Ermakov v roce 2001 patřil mezi zakladatele plynárenské společnosti Vemex a mezi nejvlivnější ruské podnikatele v Česku. Později svůj podíl prodal ruskému Gazpromu, ve funkci jednatele firmy však zůstal až do loňského května.


Čtěte: Velká Kraš chce těžit křišťál. U obce na Jesenicku ho jsou tuny

 Křišťál - ilustrační foto


První náznak problémů se objevil v srpnu loňského roku, kdy padl první insolvenční návrh na Ermakovovu firmu. Aled – Praha totiž přestala platit účty za pronájem kanceláří a výrobních prostor v komerčním areálu Impera Park v Praze-Čakovicích. Vlastník areálu Property Trust proto požádal soud o zahájení insolvenčního řízení a prohlášení úpadku dlužníka. Řízení u soudu se však protahovalo a verdikt o úpadku firmy padl až v únoru letošního roku.

Vladimir Ermakov Vladimir Ermakov

Krach projektu měl negativní dopad na Evropsko-ruskou banku (později název ERB bank), která Ermakovův podnikatelský záměr financovala. Tato a další podobné ztrátové projekty stáhly banku do existenční krize, na kterou zareagovala Česká národní banka. Ta v loňském říjnu rozhodla o odnětí bankovní licence. Většinu pohledávek vkladatelů ERB bank (celkem 3,6 miliardy korun) následně vyplatil a převzal Garanční systém finančního trhu.

Výrobou safírů se v Česku zabývá například Spolchemie v Ústí nad Labem.

BRAND24

Dále čtěte:

Zásoby lithia v Krušných horách jsou velké, ruda ale není vydatná

Vu Nguyen Hong: Výroba lithia je velmi nákladná

lithiové kaliště


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).