Menu Zavřít

Agentura Fitch: Česko si udrželo rating A+, výhled je pozitivní

10. 2. 2018
Autor: Michael Tomeš - Mladá fronta archiv

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni A+. Výhled ratingu zůstává pozitivní, což signalizuje, že Fitch by v dohledné době mohla přikročit ke zlepšení úvěrového hodnocení.

Agentura poukázala na dobrý stav vládních financí i bankovního systému v České republice. Upozornila, že ke zlepšení ratingu by mohl vést například pokračující pokles poměru vládního dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP), který podle jejího odhadu na konci loňského roku činil 35,1 procenta.

Fitch odhaduje, že reálný HDP České republiky se v loňském roce zvýšil o 4,3 procenta, zejména díky spotřebě domácností podporované stoupajícími disponibilními příjmy. V letošním roce očekává agentura zvolnění růstu HDP na 3,5 procenta a napřesrok počítá s dalším zpomalením, a to na 2,9 procenta.

BRAND24

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a je pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit nižší úrok.

Přečtěte si také:

Dobře pro rozpočet i podnikání, tvrdí o volebním výsledku Moody's

S&P snížila rating Číny. Podle Pekingu ignoruje ekonomickou sílu země


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).