Menu Zavřít

Advokátní řež

21. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Podřízený obvinil ministra z protežování stranické kolegyně

Zakázku na právní zastupování ministerstva pro místní rozvoj v hodnotě téměř dvou milionů korun měla dostat stranická kolegyně ministra Pavla Němce (US-DEU), advokátka Sylva Rychtalíková. Vyplývá to z tvrzení Karla Fialy, partnera advokátní kanceláře Fiala, Profous, Maisner & Spol., a Jaroslava Krále, bývalého vrchního ředitele legislativní sekce. Rychtalíková je předsedkyní legislativní komise US-DEU a letos neúspěšně kandidovala do Senátu (ve volebním obvodu Praha 9 skončila v prvním kole až na pátém místě).
Týdeník EURO má k dispozici návrhy smluv, že ministerstvo budou u soudů zastupovat JUDr. Sylva Rychtalíková a JUDr. Jan Pavlok. Každý z nich by za to měl dostávat paušální odměnu 150 tisíc korun měsíčně. Tím by tedy náklady na právní zastupování ministerstva ještě o 30 procent převýšily cenu, kterou kritizoval Pavel Němec (EURO 43/2002) a kvůli níž vypověděl smlouvu s dosavadním zástupcem, advokátní kanceláří Fiala, Profous, Maisner & Spol. Návrhy smluv jsou zaregistrovány v centrální evidenci smluv pod čísly jednacími 17750/2002-51 a 17751/2002-51.

Smlouva senátorské kandidátky.

„Na základě práce interního auditora jsme našli nevýhodnou smlouvu s advokátní kanceláří Fiala, Profous, Maisner & Spol. Platili jsme jim měsíční paušál čtvrt milionu korun, i když výsledky jejich práce se limitně blížily nule. Smlouva, kterou jsme samozřejmě okamžitě vypověděli, byla uzavřena už za ministra Dyby,“ řekl koncem října ministr Němec týdeníku EURO. Advokát Karel Fiala ale tvrdí, že kancelář pro ministerstvo pro místní rozvoj pracuje bez jakýchkoli výtek již od roku 1995 a že skutečným důvodem pro výpověď byla snaha předat agendu stranické kolegyni Pavla Němce. „Před vypovězením smlouvy jsme se zúčastnili jednání s ředitelem úřadu ministerstva Ivo Hartmannem. Tohoto jednání se vedle zástupců naší kanceláře a zástupců ministerstva zúčastnila rovněž advokátka JUDr. Rychtalíková. Bylo nám bez jakéhokoli odůvodnění oznámeno, že JUDr. Rychtalíková převezme tři čtvrtiny agendy a naší kanceláři zůstane jedna čtvrtina. Návrh Iva Hartmanna jsme pochopitelně odmítli s tím, že v první řadě nerozumíme tomu, proč by vůbec k navrhované změně mělo dojít. Následujícího dne byla do naší kanceláře doručena výpověď smlouvy, a to bez jakéhokoli odůvodnění,“ uvedl Karel Fiala. Jeho slova potvrdil i ministerský úředník Jaroslav Král, který se schůzky rovněž účastnil.

BRAND24

Výběrové řízení.

Ředitel úřadu a první náměstek Ivo Hartmann ovšem tvrdí, že to není pravda. „Původně jsme chtěli, aby Sylva Rychtalíková kontrolovala předávání agendy od advokátní kanceláře Fiala, Profous, Maisner & Spol. a udělala analýzu jejich práce. Protože se hned objevily útoky, že chceme dát zakázku stranické kolegyni, tak jsme od toho ustoupili a o komplexní analýzu právních potřeb ministerstva jsme požádali Ústav státu a práva,“ reaguje náměstek Hartmann. A smlouvy uložené v centrální evidenci, podle nichž měla Rychtalíková dostat zakázku na právní zastupování ministerstva za 150 tisíc měsíčně, svědčí prý také v jeho prospěch. „Tyto smlouvy zadal do evidence doktor Král. A když jsem je já dostal k posouzení - bylo to již zhruba před dvěma měsíci - rozhodl jsem, že nic takového samozřejmě nebude podepsáno. Tyto smlouvy také podepsány nejsou a nebudou,“ uvedl Hartmann. Dodal, že o tom, kdo bude poskytovat ministerstvu právní zastoupení, se rozhodne ve výběrovém řízení. „Jakmile dostaneme expertní zprávu z Ústavu státu a práva o tom, co mají dělat naši zaměstnanci a jaké právní služby máme zadávat externě, vypíšeme výběrové řízení dle zákona o zadávání veřejných zakázek,“ dodal Hartmann.
Jaroslav Král, kterého ministr Němec v již zmíněném článku v týdeníku EURO obvinil, že šel advokátu Fialovi na ruku, ale trvá na tom, že dostal od Hartmanna příkaz, že má zařídit předání agendy Rychtalíkové. „Upozornil jsem je, že by porušili zákon o zadávání veřejných zakázek, a později, když rozdělili zakázku na Rychtalíkovou a Pavloka, že se ho snaží obejít. Prozatím alespoň uzavřeli s Rychtalíkovou smlouvu na konzultační činnost a platí jí 40 tisíc korun měsíčně,“ uvedl Král. Spolupráci s Rychtalíkovou Hartmann netají. „Připomínkuje pro nás různé legislativní návrhy, za což jí platíme asi 30 000 korun měsíčně,“ odpověděl první náměstek. Sylva Rychtalíková nebyla až do uzávěrky k zastižení.

Kolik hodin fachali.

Hartmann také stále trvá na tom, že za čtvrt milionu měsíčně odváděla najatá advokátní kancelář málo práce. Z jejích výkazů vyplývá, že v letošním roce pro nás průměrně měsíčně pracovala 168 hodin. A to je rozsah práce pro jednoho pracovníka. Navíc ve výkazech jsou úkony, které měl například dělat konkursní správce, a nikoli náš advokát. Také zkoumáme, zda je vůbec reálné, co ve vyúčtování kancelář uvedla. Velmi často se totiž opakují položky revize spisu a jednání s klientem,“ řekl první náměstek.
Advokátní kancelář Fiala, Profous, Maisner a Spol. a také úředník Jaroslav Král napsali ministru Němcovi dopis, v němž ho vyzývají k omluvě za jeho tvrzení zveřejněná v týdeníku EURO. Pokud tak neučiní - a ministr dosud na dopisy nijak nereagoval - hodlají na něj podat žalobu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).