Menu Zavřít

Letná 2.0: občanská společnost s technologiemi v zádech

24. 6. 2019
Autor: Euro.cz

Andrej Babiš stojí proti sebevědomým demonstrantům, které významně posilují moderní technologie. Uspořádat čtvrtmilionovou demonstraci je dnes snazší než kdykoli předtím.

Vliv sociálních sítí, internetu a dalších technologií na demokracii je v posledních letech spíš kritizován než vychvalován. Fake news, trollí farmy, nákupy fanoušků a potažmo voličů se po brexitu a nástupu Donalda Trumpa či Andreje Babiše k moci staly v očích mnohých výrazem prokletí, které přinesl rozvoj moderních technologií politickému procesu.

Demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii jsou ale důkazem toho, že technologie přinesly také významné posílení občanské společnosti. Návrat na Letnou po 30 letech by se nemohl uskutečnit bez sociálních sítí a elektronického bankovnictví. Sociální sítě umožňují naplánovat akci a pozvat na ni přímo statisíce lidí, s nimiž pořadatelé intenzivně komunikují.

Právě na reklamu na sociálních sítích jde velká část peněz, které spolek od lidí vybere. Loni například spolkly tyto výdaje podle výroční zprávy spolku až polovinu všech nákladů.

Důvěřujete premiérovi Andreji Babišovi?

Elektronické bankovnictví zase usnadňuje financování takových demonstrací prostřednictvím crowdfundingu. Pomocí stokorun či tisícikorun od jednotlivých přispěvatelů lze vybrat miliony. Jen za poslední měsíc si spolek tímto způsobem připsal na účet tři a půl milionu korun.

Výsledkem je, že Andrej Babiš stojí proti sebevědomé občanské společnosti, kterou významně posilují moderní technologie.

I z toho důvodu je celkem jednoduché namluvit lidem, kteří vlivu moderních technologií nerozumí, že účastníci demonstrací jsou zaplacení a svážení ze všech koutů republiky do Prahy. Zejména starší lidé nedokážou pochopit, že dnes může tak obrovské setkání lidí uspořádat jen hrstička studentů. Tito lidé za protesty okamžitě vidí nějaké temné síly. Pak už stačí říct jen kouzelné slovíčko „Soros“ a vše je tak nějak samo „vysvětleno“.


Babiš k demonstraci na Letné: Čím víc peněz dáváme, tím jsou lidé nespokojenější


Moderní technologie nemusí demokracii nutně jen škodit. Samozřejmě se potýkáme s výraznou fragmentací společnosti, neustálým proudem falešných zpráv a dezinformací, které je někdy nemožné vyvracet, ale uspořádat demonstraci, na kterou přijde čtvrt milionu lidí, je dnes jednodušší než kdykoli předtím. Občanská společnost je v dnešní každodenní politice silným hráčem a její vliv může být v některých chvílích minimálně stejný jako vliv politických stran.

CONTENT24

Andrej Babiš, Miloš Zeman, Václav Klaus i další mocní najednou musí s lidmi počítat i jindy než jen před volbami. Možná i je samotné síla demonstrací trochu zaskočila. Proto najednou lidem oznamují, že na demonstrace „mají samozřejmě právo”, což je směšné, jelikož lidé žádné takové oznámení nebo svolení od politiků nepotřebují. Pocit, že nekontrolují tak obrovský dav, musí být zrovna pro Babiše, Zemana či Klause značně skličující. Pokud se se zástupci demonstrantů neznačnou bavit, hrozí, že za chvíli zůstanou ve veřejném prostoru jako onen jakešovský „kůl v plotě”.

Čtěte další články Jana Novotného

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).