Menu Zavřít

Bankovní daň znovu na scéně

11. 10. 2019
Autor: Mladá fronta

Na ČSSD je spolehnutí, že kdykoli má potřebu rozdávat, a tu pociťuje téměř neustále, vzpomene si na bankovní daň. Protože její uvalení v koaličním programu není, chce na to jít od lesa - formou poslaneckého návrhu, na němž podle vlastních slov ve straně pilně pracují. Vážně si ale někdo mysli, ze je chytré danit banky třeba za to, že financují český stát?

Nic se nemá měnit na tom, že by daň měla být vyměřována z objemu aktiv, s odstupňovanou sazbou podle velikosti rozvahy. Tak se podívejme do bankovních statistik publikovaných ČNB, co vlastně do výpočtu vstupuje. Dominantní na straně aktiv jsou úvěry poskytnuté v tuzemsku sídlícímu subjektu a obyvatelstvu. Ke konci srpna jich bylo za šest bilionů, z toho domácnostem bylo rozpůjčováno 1,7 bilionu korun. Víc než tři čtvrtiny z toho jsou na bydlení.

Mělo by Česko zavést bankovní daň?

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová dokáže zároveň zdůrazňovat své zásluhy i zásluhy strany a vlády o zvýšení „rodičáku“, volat po dostupném bydlení a prosazovat trh osvěžující daň, která se mimo jiné bude vyměřovat z objemu hypoték. Jimi přitom řeší potřebu střechy nad hlavou hlavně mladší ročníky, takto beneficienti navýšené rodičovské.

Takže může vzniknout situace, když začnete banky danit za to, že poskytují půjčky na bydlení, abyste mohli více podpořit mladé rodiny, protože si máme vybrat mezi dětmi a bankami, jak říká paní ministryně. Nedosti na tom, že odpočty úroků z hypoték jsou velmi oblíbenou daňovou úlevou. Danit a ulevovat zároveň nevypadá jako kombinace z nejbystřejšího jitra, takže by možná někdo ten bilion a tři sta miliard půjček na bydlení z vyměřovacího základu mohl vypustit.

Přejděme k úvěrům tuzemských podniků, těch je 1,128 bilionu. Úroky z nich jsou s určitými omezeními taky daňově uznatelné, navíc z toho víc než polovina jsou dlouhodobé, z nichž se obvykle spolufinancují investice. Velké firmy se zahraničním kapitálem se financují v rámci cash-poolingu ve skupině, vždycky mohou přejít na euro, zvlášť když mají v eurech inkaso.

Kdo je na místním bankovním sektoru podstatně závislejší, to jsou ty domácí, spíše menší firmy. Odpisy zrychlujeme, úroky odpočítáme, úvěry zdaníme. Dobrá, tak vypustíme i půjčky firmám. Jenže pak už zbývají jenom dvě opravdu velké položky v rozvahách bank: dluhopisy vydané českou vládou a úložky u centrální banky. Vážně si někdo myslí, že je chytré danit banky za to, že financují český stát? Takže ty úložky u centrální banky. Brilantní nápad.

BRAND24

Čtěte další komentáře Miroslava Zámečníka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).