Menu Zavřít

Na houpačce

31. 10. 2002
Autor: Euro.cz

ČRa a ČT

CONTENT24

PRAHA (mtc) – Hospodářské výsledky za tři čtvrtletí loňského roku zveřejnily minulý týden České radiokomunikace i Český Telecom.
České radiokomunikace hospodařily podle nekonsolidovaných výsledků prvních devět měsíců se ztrátou ve výši 243,5 milionu korun. V loňském roce přitom za stejné období vykázaly zisk 408 milionů. Jejich tržby meziročně poklesly o 5,8 procenta na 1,6 miliardy. Společnosti klesly celkové výkony o 13,1 procenta na 1,798 miliardy a naopak vzrostly její provozní náklady – o 4,7 procenta na 2,094 miliardy. Podle Českých radiokomunikací je důvodem růstu nákladů výplata odstupného propouštěným zaměstnancům. Důvodem poklesu výnosů má být rostoucí konkurence na telekomunikačním trhu.
Nečekaně dobře naopak hospodařil Český Telecom. Za prvních devět měsíců letošního roku dosáhl zisku 3,9 miliardy korun, což je oproti loňskému roku pokles o pouhé jedno procento. Tímto výkonem předčil dominantní hráč na telekomunikačním trhu předpovědi analytiků, kteří očekávali pokles zisku o šest procent. Výsledky jsou již konsolidovány o zisk mobilního operátora Eurotel, v němž Český Telecom drží 51procentní podíl.
Objem telefonního provozu se oproti loňskému roku na linkách Českého Telecomu zvýšil o jedno procento na 8,8 miliardy minut. Přitom je již téměř polovina (47 procent) z provolaných minut generována telefonickým připojením k internetu, loni to bylo 38 procent. Telecomu rovněž rostly příjmy z datových služeb (kam spadají například služby ISDN), a to o 38 procent oproti stejnému období loňského roku na 5,3 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).