Menu Zavřít

FNM MŮŽEME ROZDĚLIT

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

J a n     M l á d e k

Premiér Zeman uvažuje o pomoci bankám prostřed-nictvím FNM transformovaného na státní holding. Tento přerod by ale byl dost zdlouhavý.

Mohl by se urychlit tím, že by státní holding vznikl jako dcera ministerstva financí nebo několika ministerstev mimo Fond národního majetku a ten by mu předal jen část svého portfolia. Nechal by si ty podíly, jejichž pobyt ve státním vlastnictví je třeba tlačit ke konci. K tomu by samozřejmě bylo třeba změnit zákon o FNM, což je kvůli legislativně technickým omezením možné provést asi tak do roka či roka a půl. I to ovšem jen za předpokladu všeobecného politického konsenzu, který zatím není.

Kdo by převzal závazky FNM?

Tato otázka mě dost trápí a nedokážu na ni odpovědět jinak, než že o tom musí transparentně rozhodnout Parlament.

Fond národního majetku byl předprivatizačním parkovištěm. Jaký by měl holding strategický úkol?

Měl by se zabývat restrukturalizací podniků a v delším horizontu i jejich privatizací. Mám přitom na mysli, že by s ní začal hned, ovšem že realizace něčeho takového je technicky možná řekněme do dvou let. Rychleji to nelze, pokud nechceme použít něco jako kuponovou privatizaci nebo prodej na úvěr nějakým podvodníkům. Seriózní investor stráví dlouhé měsíce zkoumáním účetnictví, ekologických závazků, technického stavu podniku, schvalováním všeho v centrálách a spoustou dalších záležitostí. S takovými partnery je možné hned teď začít jednat, ale mezitím se musí vymyslet nějaká pomoc.

Každá pomoc ale bude něco stát. Kde na to vzít?

CONTENT24

Zdrojem mohou být veřejné rozpočty, zahraniční zdroje, anebo emise nových peněz. Rozpočty jsou v takovém stavu, v jakém jsou, naše zahraniční zadlužení už je poměrně vysoké a emise peněz je dosud tabuizovaným tématem. I když některá dogmata teď ve Washingtonu erodují, přesto ji nepovažuji v dohledné době za možnou. Prostoru tedy příliš není a lze dát jen někomu. To znamená riziko výběru a morálního hazardu. Podle mého soukromého názoru by bylo třeba na rozdělení pomoci vytvořit výbor se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva financí, úřadu místopředsedy vlády pro ekonomiku a centrální banky. Jinak bych, pokud jde o zdroje, preferoval půjčku ze zahraničí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).