Menu Zavřít

Etický kodex a vedlejšáky pro VV

13. 1. 2012
Autor: Euro.cz

Politický diář

Předminulou sobotu do Práva „unikla“ nahrávka, která měla údajně dokazovat, že poslanec Jaroslav Škárka chtěl platit za svědectví proti Vítu Bártovi. O dva dny později Aktuálně.cz napsalo, že Kristýna Kočí na policejním detektoru zalhala 18krát z 96 otázek. To už začínalo být jisté, že se stane „něco velkého“. Poté protikorupční policie navrhla obžalovat Bártu z podplácení, Škárku z přijímání úplatku. Je pozoruhodné, že policisté superguruovi Věcí veřejných neuvěřili. A to jim – bezpochyby „grossovsky“ upřímně – líčil pohnuté historky o tom, že poslanci jeho strany byli po snížení platu tak chudí, že jim musel nosit obálky s penězi nebo shánět „vedlejšáky“.

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) nově navrhuje vznik skupiny, která pro poslance vytvoří etický kodex, tedy jakousi příručku slušného chování. Vedením skupiny, která své etické veledílo slibuje dokončit do dvou měsíců, má být pověřena další véčkařka Lenka Andrýsová. Bezva. Věci veřejné mají s výrobou Etických kodexů bohaté zkušenosti. V tom, který podle MF Dnes sepisoval v roce 2009 Bárta, se například faktické vedení strany dohadovalo, že Věci veřejné budou veřejné zakázky „humánně“ předražovat nejvýše o deset procent oproti tržní ceně a že o zakázky je třeba se podělit s koaličními partnery. „Tento manuál bych ráda ještě před finalizací kodexu podrobně probrala na jedné z příštích porad tak, aby byla logistika výběrových řízení jasná všem (i mně),“ napsala tehdy do mailové poznámky ke kodexu Peake, která plány VV na předražování nijak nezpochybňovala. Že je nový etický kodex z dílny Věcí veřejných pro poslance potřebný až nutný, tak musí být jasné úplně všem (i paní Peake).

CONTENT24

Když se náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák „náhodou“ potkal se šedými eminencemi i vrcholnými představiteli pražské ODS v Obecním domě, spekulovalo se, že řeč mohla přijít na zadržení šéfa strážníků Martina Kotrouše. Husák byl sice za setkání kritizován ze všech stran a nabídl rezignaci, namísto toho mu ale dal policejní prezident Petr Lessy před Vánoci medaili za zásluhy. Mimochodem podstatná část peněz, které měl Kotrouš dostat jako úplatek, se policistům ztratila. To jsou ale náhody!

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).