Získat platinovou medaili na jedné z nejstarších a nejprestižnějších soutěží lihovin na světě San Francisco World Spirits Competition znamená zařadit se mezi absolutní světovou elitu. Toto ocenění se uděluje pouze produktům, které tři roky po sobě získají od všech porotců jednomyslně maximální známku Double Gold. No a právě letos jej se svou Višničkou obdržela česká rodinná firma Ratafia Almond Spirit.
Za mimořádným úspěchem stojí manželé Růženka a Jan Kleinerovi, kteří v malém lihovaru vyrábějí ovocné likéry bez aromat, náhražek či chemie, jen z čistých přírodních surovin. Zmíněná Višnička, nízkoalkoholický (18 procent) ovocný likér z višňové šťávy z Francie a kalifornských mandlí, tak dobyla svět nejen chutí, ale i poctivostí a příběhem.
„Je to obrovská čest nejen pro nás, ale i pro Českou republiku. Podařilo se nám, že i malá rodinná značka z Moravy může vytvářet produkty, které patří mezi světovou elitu. Jsme nesmírně hrdí, že jsme se mohli zapsat do světové historie lihovin,“ říká Kleiner s tím, že Višnička primát získala jako první tuzemský přírodní likér vůbec.
„Vyrábíme likéry podle intuice, ne podle tabulek. Naší filozofií je přírodní jednoduchost, důvěra v kvalitu surovin a úcta k tradici. To, že tato cesta vede až k platině v San Franciscu, je splněný sen,“ dodává Kleinerova žena.
Likéry od Ratafia vznikají v malých šaržích v Žešově u Prostějova, jsou ručně plněné do lahví a pečlivě kontrolované. Višnička, stejně jako další produkty Mandlička a Jeřabinka, patří také mezi první přírodní mandlové likéry na světě s košer certifikací.