Menu Zavřít

Tank spadlý na dálnici: čtvrtstoletí starý přívěs a textilní lano

22. 8. 2017
Autor: čtk

Vyšetřování kuriózní nehody z 3. srpna, kdy vojákům spadl tank na dálnici, ještě probíhá, objevují se už ale zajímavé detaily. Třeba ten, že obrněnce na přívěsu držela jen kurtna z textilu.

Nebýt modernizované 4. brigády rychlého nasazení, české pozemní síly vypadají spíš jako muzejní spolek. Třicet let staré pásové obrněnce BVP-2, podobně „zastydlá“ terénní vozidla UAZ či tanky T-72M4CZ vycházející z ještě starších konstrukcí.

Bojovou technikou to ovšem nekončí. S vysokým věkem se potýkají třeba i přívěsy, na nichž vojáci tanky převáží. Jak odkryla nehoda z letošního 3. srpna, kdy tahači na dálnici z Olomouce do Ostravy spadl tank, jejich rok výroby je 1988 či 1989. Nejde přitom o žádnou sofistikovanou technologii, na niž je třeba dělat velká výběrová řízení a jejíž nákup by spolykal stovky milionů.

„Ano, armáda využívá i přívěsy staré cirka 25 let a je to naprosto normální,“ reaguje Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany. „Jsou plně funkční, pravidelně prohlížené, technicky způsobilé, není to technika, která by se v čase výrazně měnila či modernizovala,“ dodává. Jinými slovy tedy resort odmítá, že by za nehodu mohl věk přívěsu. Nicméně podle Pejška se už pořízení nových plánuje.


Přečtěte si komentáře autora k vybavení české armády:

Česká ruleta

Máte transportér? A mohl bych ho vidět?

Nejslavnější dny ministra Stropnického

Ondřej Stratilík


Přívěsy vyráběla společnost ZTS Stavostroj z Nového Města nad Metují v letech 1988 až 1991. Prioritně pro potřeby Československé lidové armády, desítky jich ale zamířily i do Bulharska a Řecka.

Když vojáci 3. srpna vyrazili z posádky v Přáslavicích do dílen v Šenově u Nového Jičína, osmačtyřicetitunový tank neuchytili řetězy, ale jen textilními lany. A podle generálního štábu to nevadí. „Kurtny při přepravě jsou určeny výrobcem tanků,“ pokyvuje hlavou Vlastimila Cyprisová, mluvčí armády.

BRAND24

Vojenská policie se zatím nechce k nehodě vyjadřovat. Její důstojnice Lenka Haberová tvrdí, že vyšetřování zabere ještě několik týdnů. Zatím se spekuluje o tom, že problém vznikl už při najíždění tanku a jeho uchycování k přívěsu.

Přečtěte si také:

V Táboře se srazilo pět Pandurů s autem. Zraněno je třináct lidí

Záchranná brzda nefunguje. Spojenci se musejí Česku vyhýbat


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).