Menu Zavřít

Segwaye v centru metropole dojezdily. Soud zamítl žalobu asociace

28. 4. 2017
Autor: Tereza Čapková

Pražská stopka pro vozítka segway platí. Soud v pátek pravomocně zamítl žalobu asociace provozovatelů vozítek segway na hlavní město. Sdružení se domáhalo zrušení opatření, na jehož základě magistrát loni rozmístil značky se zákazem vjezdu vozítek do historických lokalit. Podle asociace Praha nezvládla vynutit původní pravidla, a proto provoz raději plošně zakázala, navíc bez řádného odůvodnění.

Senát pražského městského soudu pod vedením Evy Pechové konstatoval, že zákaz vjezdu segwayů zavedlo nařízení obce, které nepodléhá přezkumu správním soudem a nelze proti němu podat žalobu. Takzvané „opatření obecné povahy“, které žaloba asociace napadala, jen na základě tohoto nařízení vyznačilo území se zákazem, což bylo v pořádku. „Obec k tomu zmocňuje zákon o silničním provozu,“ upozornila soudkyně.

Praha podle Pechové dokonce měla ze zákona povinnost, nikoliv jen oprávnění rozmístit na území se zákazem vjezdu přepravníků značky. Žalované opatření obecné povahy tak vlastně město vůbec vydávat nemuselo, ale pokud to učinilo, není to překročením jeho pravomoci a důvodem ke zrušení opatření.

Na provoz segwayů, které využívali především turisti, si dlouhodobě stěžovaly radnice, kritizovali ho také obyvatelé centra. Zákaz vozítek Praze umožnila novela zákona o silniční dopravě, který na segwaye původně pohlížel jako na chodce. Za nerespektování nynějšího opatření hrozí až dvoutisícové pokuty.

Asociace Segway ČR hájí zájmy majitelů segwayů i podnikatelů s těmito vozítky, sdružuje přes dvě desítky firem. Její právník Pavel Říčka uvedl, že asociace má zájem na kvalitním nastavení pravidel a potřebu určité regulace nezpochybňuje, opatření magistrátu však vnímá jako politické rozhodnutí. „Praha zcela selhala při vynucování pravidel. Nebyla schopna usměrnit malou skupinku osob na segwayích, která tu dělala výtržnosti,“ řekl s tím, že městské části letitý problém neřešily.

Jediným argumentem magistrátu byla podle Říčky množící se zranění chodců, přičemž advokát zdůraznil, že neexistují statistiky o tom, že k častým střetům chodců se segwayi skutečně dochází. Zároveň se vymezil vůči cyklistům, kteří podle něho pro chodce představují mnohem větší nebezpečí.


Dvoukolá vozítka vymýtila i Praha 10. Čtěte:

Praha 10 chce rozšířit zákaz segwayů i na Vršovice

 Mapa zákazu vjezdu vozítek segway


„Zákaz dopadá nejenom na podnikatele, ale i na soukromníky, kteří v těch oblastech bydlí a používají vozítka k ekologické a nerušivé dopravě,“ prohlásil u soudu právník. Podle něj opatření postihlo i invalidy, jejichž vozíky také fungují na principu samovyvažovacího zařízení. „Město Praha řeklo, že invalidy tady nechce,“ poznamenal.

BRAND24

Segwaye nyní nesmějí jezdit v pražské památkové rezervaci, v celé Praze 1, části Prahy 2, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova, území Libně, Holešovic a Letné. Zákaz vjezdu město schválilo loni v červenci, kvůli chybějícím značkám jej ale nemohlo vymáhat. Jezdci tak z ulic zmizeli až počátkem prosince, instalace značek vyšla na 3,7 milionu korun.

Samotné nařízení ohledně zákazu vjezdu by mohl přezkoumat pouze Ústavní soud. Podle Říčky je reálné, že u něj celá věc skutečně skončí. Ohledně případného podání kasační stížnosti proti dnešnímu rozsudku k Nejvyššímu správnímu soudu se asociace rozhodne až po prostudování písemné podoby verdiktu.

Více o kauze:

Chceme jezdit do centra: asociace segway žaluje Prahu

Zákaz segwayů vyjde Prahu na více než čtyři miliony


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).