Menu Zavřít

Radnice vybraly za parkování miliony korun. Zóny se budou dál rozšiřovat

20. 8. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0: Šjů-Wikimedia Commons

Parkovací zóny v několika pražských městských částech za sebou mají téměř rok fungování. Radnice Prahy 5, 6 a 8 sčítají peníze, které vybraly za parkování. Nejvíc inkasovala Praha 6, a to skoro 40 milionů. Problémy zaznamenaly městské části zejména v ulicích na hranici zón. Čeká je proto další rozšiřování. Proti zónám protestuje Středočeský kraj, kritici poukazují i na nedostatek záchytných parkovišť.

Od nedisciplinovaných řidičů pak magistrát vybral několik milionů korun. Letos v červenci převzaly řešení přestupků jednotlivé radnice.

Za parkovací oprávnění vybrala radnice Prahy 6 v roce 2016 zhruba 29 milionů korun a v letošním roce to bylo od ledna do července 10,9 milionu korun. Zóny si vedení radnice pochvaluje zejména proto, že zastavily parkování mimopražských řidičů v ulicích v centru Prahy 6. Vzhledem k tomu, že jsou prázdniny, množství pokut odhaduje Praha 6 na jednotky případů. „Nárůst můžeme pravděpodobně očekávat během září,“ uvedl mluvčí Ondřej Šrámek.

Problémy vznikly v některých oblastech sousedících s hranicemi parkovacích zón. „Část těchto problémových oblastí bude vyřešena rozšířením zón k 26. srpnu 2017,“ uvedl mluvčí.


Kam se budou zóny rozšiřovat? Čtěte:

Praha 8 chce rozšířit zóny v Kobylisích, Střížkově a Ďáblicích

Ilustrační foto, Veletěžská Kobylisy


Praha 6 od doby, co zóny platí, udělala několik změn. „Zohlednili jsme parkování zdarma během státních svátků a návštěvníci mohou bezplatně stát i tři nebo čtyři dny. V takzvaných smíšených zónách jsme přistoupili k zlevnění nočního parkování, které místo současných až 440 korun vyjde na pouhých 20 korun,“ uvedl starosta Ondřej Kolář (TOP 09).

Také radnice Prahy 8 hodnotí zavedení zón pozitivně. „Kladné ohlasy máme od rezidentů, v jejichž zájmu je regulace prováděna. Zatímco v roce 2016 byla obsazenost parkovacích míst na Praze 8 přes den přes 100 procent, po zavedení zón jen asi 66 procent,“ uvedla mluvčí Marcela Voženílková.

Od zahájení registrací vybrala radnice na parkovacích povoleních k 17. srpnu 2017 přes 19 milionů korun. Od 1. července 2017 pak eviduje asi 1000 přestupků. Do 30. června 2017 byly přestupky v gesci magistrátu.

Naopak problémy prý vznikly rovněž v příhraničních oblastech, a to zejména v Kobylisích a Ládví. „Proto dojde v této lokalitě k jejich rozšíření na oblast Horní Kobylisy a Nad Ládvím. Rozšíření se mělo týkat také oblasti Střížkova, kde však byla realizace pozastavena,“ uvedla mluvčí.


Pokuty si radnice vyřídí samy. Čtěte:

Přestupky v parkovacích zónách budou nově řešit městské části

  Ilustrační fotografie

BRAND24


Praha 5 vybrala letos od ledna do července za vydaná oprávnění 3,663 milionu korun. Také pátá městská část zaznamenala největší problémy na hranicích zón. „Některá z těchto míst jsme se snažili odstranit v druhé etapě při rozšíření, které bude spuštěno koncem srpna. Do budoucna je ale naplánováno celoplošné zavedení zón na Praze 5,“ uvedl mluvčí Jakub Večerka.

Zóny měly být loni zavedeny také v Praze 4 a 9, ale místní radnice se rozhodly, že je zatím vyčkají. První zóny začaly v Praze fungovat v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 části Prahy 16. Samy si je provozují radnice v Praze 13, 16 a 22.

Dále čtěte:

Praha upraví pravidla parkovacích zón, zaměří se i na živnostníky

Parkovací zóny: Praha a Středočeský kraj zapomněly jednat


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).