Menu Zavřít

Praha upraví pravidla parkovacích zón, zaměří se i na živnostníky

6. 12. 2016
Autor: CC BY 4.0: ŠJů- Wikimedia Commons

Hlavní město vyhodnocuje fungování parkovacích zón, které začaly platit na podzim v některých pražských městských částech. Ne vše ale funguje ideálně, a tak chce náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) na jaře příštího roku představit úpravy některých parametrů. Změny se budou zřejmě týkat i parkování živnostníků.

Parkovací zóny sice ulehčily parkování rezidentům, doplácí ale na ně živnostníci a řemeslníci, kteří už z podstaty svého podnikání musejí jezdit za zákazníky do různých městských částí. „Platba za parkování se pak započítá zákazníkům,“ sdělil čtyřiatřicetiletý živnostník Jan. Právě parkování živnostníků chce magistrát ještě ladit. „Jednou z oblastí, na které se zaměřujeme, jsou i podmínky pro parkování živnostníků,“ sdělil serveru Euro.cz Dolínek.

Nové zóny placeného stání město zavedlo v Praze 5, 6 a 8. Spolu se zónami funguje podle Dolínka inovovaný systém administrace. Pro živnostníky a dodavatele služeb to znamená, že mohou stejně jako v původních zónách, které už roky platí například v městské části Praha 1, využít parkování na návštěvnických parkovacích stáních, která jsou označená oranžovou barvou. K dispozici jsou i smíšená parkovací stání označená fialově. „Na obou stáních je možné uhradit parkovací poplatek v parkovacím automatu nebo skrze virtuální parkovací hodiny, což je webová aplikace přístupná i z mobilních zařízení,“ uvedl Dolínek.

Řemeslníci mohou podle Dolínka využívat k parkování i modré zóny, ale musí přes virtuální parkovací hodiny zaplatit poplatek. Fungování parkovacích zón navíc mohou ještě ovlivňovat i městské části.

Už delší dobu fungují parkovací zóny i v městských částech Praha 1, 2, 3 a 7. V těchto oblastech mohou živnostníci i dodavatelé služeb využívat návštěvnická parkovací stání, označená oranžovou a zelenou barvou, parkovací poplatek pak zaplatí v parkovacím automatu. Pokud využijí dvouhodinovou nebo desetihodinovou parkovací kartu mohou zaparkovat na rezidentním stání.

BRAND24

S obtížemi se ale kvůli parkovacím zónám potýkají i mimopražští řidiči. Hlavní město kvůli nim vytipovalo na okrajích metropole 62 míst, na kterých by mohla v krátké době vzniknout záchytná parkoviště. Obyvatelé Středočeského kraje začali své vozy nechávat v místech, kde modré zóny ještě nejsou, tím podle magistrátu jednak omezují přístup k parkování rezidentům, často však také sami místo k odstavení svých aut hledají jen velmi těžko.

Vytipovaná místa pro P+R parkoviště jsou v celkem 26 městských částech. Například v Praze 6 je takových míst deset, v Praze 16 pět a v Praze 5 jsou to čtyři potenciální místa. Jejich kapacita se počítá od několika desítek automobilů až po zhruba tisícovku vozů na Dlouhé míli v Praze 6 nebo na Opatově v Praze 11. První záchytná parkoviště by měla začít fungovat již v řádu měsíců.

Dále čtěte:

Parkovací zóny: Praha a Středočeský kraj zapomněly jednat

Magistrát hledá pozemky pro parkoviště P+R, povolá speciální tým


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).