Menu Zavřít

Projekt 2017: Rozhledna od architekta Rajniše ukáže Prahu 14 z výšky

26. 6. 2017
Autor: MČ Praha 14

Městská část Praha 14 chce koncem léta Na Čihadlech zprovoznit čtyřiadvacet metrů vysokou rozhlednu od architekta Martina Rajniše. Její stavbu řadí mezi nejzásadnější projekty letošního roku. Náklady na projekt se budou pohybovat okolo tří milionů a podle tiskové mluvčí Prahy 14 Veroniky Berné je uhradí soukromá společnost Landia Management, která poté předá rozhlednu do správy městské části. Praha 14 projekt vybrala do seriálu serveru Euro.cz Projekt 2017.

Podle starosty městské části Radka Vondry (TOP 09) bude rozhledna novou, neokoukanou a zajímavou dominantou Prahy 14, cílem procházek nejen pro místní obyvatele, ale i pro návštěvníky městské části.

Vondra také smetl kritické hlasy, podle kterých rozhledna připomíná sloní zadek. Na břehu Kyjského rybníka stál podle něj od roku 2014 model rozhledny, na kterém architekti testovali konstrukční možnosti, a většina reakcí prý byla pozitivní.


Přečtěte si rozhovor se starostou Vondrou:

Starosta Prahy 14 Vondra: „Sloní zadek“ skvěle zapadne do okolí

 Starosta Prahy 14 Radek Vondra

BRAND24


„Samozřejmě se ale objevily i ty ne zrovna pochvalné. To je přirozené. Šlo o nový prvek ve veřejném prostoru a to že vyvolal diskuzi, je jedině dobře. Nejhorší by bylo, kdyby zůstal nepovšimnutý,“ zmínil Vondra už dříve.

Rozhlednu budou tvořit tři dřevěné nohy a na její vrchol povede 98 schodů. Ponese název Doubravka XIV. Architekt Rajniš je známý svými originálními dřevostavbami. S názvem podle svých slov přišel podle ČTK proto, že potřeboval jméno začínající na písmeno D, protože svým projektům postupně dává názvy podle abecedy. Půjde o jeho osmou realizovanou rozhlednu, další bude otevírat letos 29. června v Jeruzalémě.

Nepřehlédněte další díly seriálu:

Projekt 2017: Praha 13 přestaví za 70 milionů sportovní centrum na školku

Projekt 2017: Prahu 9 bude stát Zelená Rokytka 70 milionů korun

Projekt 2017: Praha 8 revitalizuje za 50 milionů centrální náměstí u metra Ládví

Projekt 2017: Praha 7 za 30 milionů opraví a přestěhuje polikliniku

Projekt 2017: Praha 6 přestaví koupaliště Petynka. Zřejmě za 190 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).