Menu Zavřít

Projekt 2017: Praha 7 za 30 milionů opraví a přestěhuje polikliniku

29. 5. 2017
Autor: MČ Praha 7

Poliklinika městské části Praha 7 by se měla začít v letních měsících stěhovat do nově zrekonstruované budovy na rohu ulic Františka Křížka a Milady Horákové. Zdravotnické zařízení bude plně bezbariérové a moderně vybavené. Městská část rekonstrukci polikliniky vybrala do seriálu serveru Euro.cz Projekt 2017.

V současné době má Praha 7 hotový projekt adaptace šestipodlažní budovy, vydané stavební povolení a vysoutěženého zhotovitele stavby. Náklady na úpravy objektu jsou 30 milionů korun.

Poliklinika doposud sídlila v nevyhovujících pronajatých prostorách na Strossmayerově náměstí. „Jsou v dezolátním stavu a nejsou bezbariérové. Přestěhování polikliniky do vlastních renovovaných prostor nám pomůže zajistit dostupnou, kvalitní a dlouhodobě udržitelnou lékařskou péči na našem území. Zároveň mě těší, že se podařilo dojednat realizaci bezbariérové zastávky tramvaje Kamenická, která ještě zvýší dostupnost polikliniky,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě).

Rekonstrukce polikliniky je podle Prahy 7 naplánována na čtyři měsíce. Stěhování doktorů ze stávající objektu na Strossmayerově náměstí by se mělo uskutečnit na konci letních prázdnin. Městská část počítá s tím, že poliklinika bude na nové adrese poskytovat plnou lékařskou péči už od září.


Jak je na tom veřejné zdravotnictví? Čtěte:

Veřejné zdravotnictví se může dostat do miliardového deficitu, varují pojišťovny

 Ilustrační foto


Pro občany Prahy 7 je provoz polikliniky podle Čižinského naprosto zásadní kvůli komplikované dostupnosti spádové nemocnice Na Bulovce. Uvedl také, že zdravotnické zařízení je v Praze jedním z posledních v majetku obce.

Polikliniku provozuje příspěvková organizace městské části Sdružené ambulantní zařízení v Praze 7 (SAZ). Aktuálně eviduje 17 374 pacientů a průměrně ročně vykazuje 165 tisíc zdravotnických výkonů. Na nové adrese bude podle Prahy 7 škála poskytované odborné péče ještě rozšířena o ordinace pediatra a také zubařů, kteří zde již v současné době sídlí.

„Úloha naší polikliniky je nezastupitelná, jelikož tvoří určitý filtr mezi soukromými lékaři a nemocnicemi. Naši specialisté dokáží posoudit možnosti ambulantní léčby, čímž odlehčují nemocnicím v neúměrně vysokém počtu pacientů. Moderně vybavená a dobře fungující poliklinika občanům poskytne komfort kompletního ambulantního servisu na jedné adrese,“ řekl radní pro oblast zdravotnictví František Vosecký (SZ).

BRAND24

Podle zástupce starosty Kamila Vavřince Mareše (Praha 7 sobě) umožní stěhování i výměnu zastaralého přístrojového vybavení. „Poté, co se SAZ po modernizaci finančně stabilizuje, již nebude závislý na příspěvcích od městské části, které aktuálně činí tři miliony korun ročně,“ uvedl Mareš.

Městská část počítá s návratností investice zhruba do deseti let. „Současný pronajatý objekt má totiž díky zanedbané údržbě obrovskou energetickou náročnost, kdy náklady na tepelnou energii tvoří nezanedbatelnou položku provozních nákladů. Také nájem bude SAZ místo soukromé společnosti platit obci,“ doplnil Mareš.

Nepřehlédněte další díly seriálu:

Projekt 2017: Praha 6 přestaví koupaliště Petynka. Zřejmě za 190 milionů

Projekt 2017: Praha 5 zrekonstruuje za 47 milionů centrum Záhorského

Projekt 2017: Praha 4 investuje do revitalizace koupaliště Lhotka 50 milionů korun

Projekt 2017: Kultivace Žižkova je priorita. Praha 3 za ní dá 47 milionů

Projekt 2017: „Resslovku“ v Praze 2 čeká oprava za téměř 30 milionů korun

Projekt 2017: Praha 1 otevře památku dětem. Nejdříve ji ale za 60 milionů opraví


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).