Menu Zavřít

Praha vypíše urbanistickou soutěž na úpravy Vítězného náměstí

25. 10. 2016
Autor: CC BY-SA 3.0: Honza Groh-Wikimedia Commons

Hlavní město připraví mezinárodní urbanistickou soutěž na úpravy Vítězného náměstí v Praze 6. Soutěž podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) reaguje na aktuální situaci, například dostavbu tunelového komplexu Blanka. Měla by přinést návrhy na doplnění náměstí, na řešení dopravy či využití parterů domů. Na zadání soutěže bude dohlížet pracovní skupina složená z politiků i architektů. Vypsání soutěže schválili pražští radní.

Náměstí z 20. let 20. století dosud nebylo dokončeno, navíc je zatíženo vysokou mírou dopravy. Soutěž má pro hlavní město připravovat Institut plánování a rozvoje (IPR) společně s radnicí Prahy 6 a zmíněnou pracovní skupinou, ve které bude mimo jiné také primátorka Adriana Krnáčová. Zadání urbanistické soutěže by mělo být hotovo do konce dubna 2017.

Podle dokumentu, který projednávali radní, není náměstí jednak dostavěno, navíc jej trápí špatné rozvržení jednotlivých míst veřejného prostoru. Soutěž by tak měla navrhnout, jak a kde by mělo být dokončeno, případně které prostory by naopak měly být zceleny do jednoho veřejného celku. V minulosti se vedly v rámci dostavby spory například o výstavbu budovy známé jako Lední medvěd, proti které místní lidé protestovali. Návrhy v soutěži by měly přinést také fungující řešení parteru budov po obvodu náměstí.

Vyřešit by se měla rovněž dopravní situaci na náměstí, přes které jezdí jak auta, tak tramvaje a autobusy MHD. Automobilový provoz tu výrazně vzrostl v uplynulém roce po otevření tunelu Blanka. Řidiči totiž přes náměstí a následně Svatovítskou a přes Prašný most jezdí k tunelu či od něj.

BRAND24


Více o revitalizaci náměstí:

Ondřej Kolář: Stav Vítězného náměstí je žalostný


Zamýšlenou studii a případnou přeměnu náměstí vítá radnice Praha 6. „Současná situace je opravdu tristní. Při aktuálním dopravním zatížení neodpovídá zdejší plocha nárokům kvalitního velkoměstského veřejného prostoru ani požadavkům na svou elementární dopravní funkčnost,“ uvedl místostarosta Martin Polách (ANO).

Vítězné náměstí vzniklo v roce 1925 a nyní na něj ústí několik komunikací - Evropská, ČSL Armády, Jugoslávských partyzánů, Svatovítská a Dejvická. Ve své historii neslo několik názvů, mimo jiné v letech 1952 až 1990 se jmenovalo Říjnové revoluce. Na náměstí stojí budova ministerstva obrany. Za minulého režimu tu stávala socha V.I.Lenina, jejíž podstavec po Sametové revoluci sloužil skateboardistům.

Dále čtěte:

Úleva nebo fiasko? Blanka už slouží řidičům rok


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).