Menu Zavřít

Praha nevymáhá škodu v kauze opencard, přijde o peníze, tvrdí piráti

5. 10. 2016
Autor: čtk

Hlavní město může přijít o možnost vymáhat škodu v kauze opencard. Městu uplyne 5. prosince lhůta, do kdy ji může uplatnit, poté bude kauza promlčena. Upozornili na to zastupitelé z České pirátské strany Jakub Michálek a Mikuláš Ferjenčík. Praha podle pirátů v posledním roce neudělala nic, aby škodu vymáhala. Město kritiku pirátů odmítá, prý má právníky.

Mezi těmi, po kterých by město škodu mělo podle pirátů vymáhat, jsou bývalý primátor Pavel Bém (ODS) a jeho tehdejší náměstek Petr Hulinský (ČSSD). Piráti nyní chystají dopis radním a zároveň chtějí problém řešit na jednání zastupitelů. Sami uplatňovat škodu ze zákona nemohou. „To musí primátorka s radou. Problém jsme chtěli řešit již na zářijovém zastupitelstvu, ale paní primátorka to zablokovala,“ řekl Michálek.

Desetiletá lhůta se podle pirátů počítá od chvíle, kdy Praha zaplatila první peníze firmě Haguess, která pro Prahu projekt tehdy připravovala. „Paní primátorka Adriana Krnáčová slíbila, že vytvoří tým minulost, který bude vyšetřovat kauzy z období vlády Pavla Béma. Za druhé uvedla, že když bude možnost, učiní maximum, aby město uplatňovalo škodu. Žádné posouzení odpovědnosti Pavla Béma ale nikdy udělána nebyla,“ řekl Michálek. Piráti připomněli, že vedení Prahy předali před rokem analýzu kauzy opencard.

Bém byl podle pirátů zodpovědný za opencard, neboť to byl on, kdo projekt orgánům města předložil. Hulinský proto, že na jednání zastupitelů uvedl, že karta bude výdělečná, což nebyla pravda, uvedli piráti. Hlavní město ve věci nic nečiní ani podle bývalého primátora Tomáše Hudečka.

BRAND24

Magistrát tvrzení pirátů odmítl. „Musíme ohradit proti tvrzení, že Praha v posledním roce neudělala nic, aby škodu vymáhala. Praha má právníky a chystáme podrobnější materiál k problematice opencard. Ten bude předložen radě na jednom z nejbližších jednání. S výsledky materiálu vás rádi po jednání rady seznámíme,“sdělil uvedl vedoucí odboru komunikace magistrátu Vladimír Řepka.

Karta opencard měla mít zhruba tři desítky funkcí. Nakonec slouží jako tramvajenka, průkazka do knihovny a bylo možné jí zaplatit parkovné. Za kartu Praha podle nynějšího vedení vydala asi 1,7 miliardy korun. Kartu od letošního března postupně nahrazuje nový projekt karty lítačka.

Dále čtěte:

Kauza opencard: Svoboda a Hudeček dostali podmíněné tresty

Tomáš Hudeček k rozsudku v Opencard: Teď se vyjasnilo…

Pořízení Lítačky stálo 8,2 milionu, měsíční provoz 4,4 milionu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).