Menu Zavřít

Praha chce ovládnout distribuci vody. Jedná s Veolií o koupi PVK

15. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Praha zamýšlí ovládnout distribuci vody v hlavním městě. Od firmy Veolia chce koupit Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které mají pronajatu vodohospodářskou síť. Jediným vlastníkem PVK by Praha chtěla být po roce 2028, kdy firmě končí nájemní smlouva. Uvedl to radní Karel Grabein Procházka (ANO). Praha již nyní jedná o koupi minoritní části akcií. Jaké množství a kolik by stály, zatím není jasné.

PVK mají pronajatu vodohospodářskou infrastrukturu od městské firmy Pražská vodohospodářská společnost (PVS) do roku 2028.

„Se společností Veolia jsme se domluvili, že bychom rádi smlouvu revidovali. To znamená, že budeme příští týden na únorové jednání zastupitelstva předkládat ke schválení záměr, že chceme vstoupit do struktury PVK,“ řekl Procházka. Jak velký podíl by Praha koupila, bude podle Procházky záležet na dalších jednáních, stejně tak ještě není vyčíslena jejich cena. „Rádi bychom vyjednávali o výši podílu města, výši dividend, o situaci investic do infrastruktury a také konci nájemní smlouvy,“ řekl.

Po skončení smlouvy v roce 2028 by Praha ráda byla jediným vlastníkem PVK. „Ambice města taková je. Jakou by to mělo formu, to je věc jednání. Rádi bychom je zvládli do poloviny letošního roku,“ řekl Procházka.

PVK se nyní k probíhajícím jednáním nechce vyjadřovat. „S městem jednáme, ale konkrétní informace zveřejňovat ani komentovat nebudeme,“ řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.


Přečtěte si rozhovor s radní Janou Plamínkovou o vodě:

BRAND24

Jana Plamínková: Odpadky a voda by měly být Pražanů

Radní Jana Plamínková


Vodní hospodářství v Praze provázejí složité smluvní vztahy, o jejichž nevýhodnosti se diskutuje řadu let. PVK v 90. letech od státu koupila francouzská Veolia. Vodovodní síť má na základě dodatku z roku 2013 pronajatou do roku 2028. PVK ročně utrží pět miliard korun, Praze za pronájem vrací asi dvě miliardy korun a další částky vkládá do oprav sítí. Francouzská firma v minulosti za ovládnutí PVK zaplatila sedm miliard korun, většina peněz se podle vedení PVK rozpustila ve státním rozpočtu.

Dále čtěte:

PVS pošle do vodohospodářské infrastruktury téměř dvě miliardy

Rok 2017: Největší položkou v investicích Prahy bude dostavba čistírny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).