Menu Zavřít

Praha 10 uspěla. Překladiště v Malešicích se zatím stavět nezačne

27. 3. 2017
Autor: MČ Praha 10

Městská část Praha 10 částečně uspěla ve svém odporu proti stavbě železničního překladiště v Malešicích. Projekt, který radnice dlouhodobě kritizuje, bude muset na základě rozhodnutí magistrátu hlavního města projít podrobnějším zkoumáním vlivu na životní prostředí. Překladiště se tak zatím stavět nezačne.

„Magistrát svým rozhodnutím v podstatě uznal, že naše připomínky jsou závažné a že je třeba se plánovanému projektu věnovat víc. To je pro Prahu 10 dobrá zpráva, protože to znamená, že překladiště se zatím stavět nebude a že existuje šance, že se nám podaří projekt zastavit úplně,“ uvedl radní pro územní rozvoj Bohumil Zoufalík.

Městská část připomínky ke stavbě zpracovala koncem loňského roku na základě posudku EIA, který nechal vypracovat investor překladiště, rakouská společností Rail Cargo Terminal. Praha 10 má obavy, že vznik kontejnerového překladiště by měl velký dopad na životní prostředí v celé oblasti, a to jak z pohledu zhoršení kvality ovzduší, tak z pohledu velkého nárůstu hladiny hluku.

Pokud by železniční překladiště v Malešicích skutečně vzniklo, oblastí by podle městské části například každý den projely stovky kamionů, což dle Prahy 10 přiznává i developer v dokumentaci zaslané k připomínkování. „Na překladišti by navíc každý den projížděly dlouhé nákladní soupravy, v provozu mezi šestou hodinou ranní a desátou hodinou večer,“ upozornil mluvčí Prahy 10 Vítek Novák.


Přečtěte si rozhovor se šéfem IPRu o městském plánování:

BRAND24

Ondřej Boháč: Čeká nás hodně kávy a přesčasů, ale metropolitní plán zvládneme

 Novým šéfem IPR se 13. prosince stal Ondřej Boháč.


„Taková zátěž by podle nás měla zásadně negativní vliv na tisíce lidí, kteří v přilehlé oblasti žijí. Navíc máme obavy, že plánovaný rozsah překladiště není ani zdaleka konečný a do budoucna by se mohl areál dál zvětšovat,“ doplnil starosta Prahy 10 Vladimír Novák (ČSSD).

Více o kauze:

Metropolitní plán opět počítá s překladištěm v Malešicích, Praha 10 je proti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).