Menu Zavřít

Letitá kauza podhodnoceného prodeje budov ČD se vrací k došetření

18. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Pražský městský soud vrátil k došetření obžalobu, která se týká letité kauzy prodeje budov Českých drah za podhodnocenou cenu a jejich pozdějšího odprodání Univerzitě Karlově.

Vyšetřovatelé případu dříve uvedli, že kvůli podvodu a nepravdivým znaleckým posudkům vznikla státu škoda 445,5 milionu korun. Na lavici obžalovaných mělo usednout celkem osm lidí.

Soud rozhodl v neveřejném zasedání. Mluvčí k usnesení nemohla sdělit podrobnosti, protože účastníci řízení zatím neobdrželi jeho písemnou podobu. Podle trestního řádu může soud po předběžném projednání vrátit obžalobu státnímu zástupci, pokud je to potřeba k odstranění závažných procesních vad předchozího trestního řízení nebo k objasnění skutečností, bez kterých není možné v hlavním líčení rozhodnout.

Prodej budov Českých drah, které stojí v Opletalově ulici v centru Prahy, se uskutečnil v roce 2007. Komplex odkoupila firma, jež jej později dráž odprodala univerzitě, přičemž tento nákup dotovalo ministerstvo školství. Protikorupční policie obvinila počátkem roku 2013 čtyři znalce z vypracování nepravdivého posudku, kvůli podvodu pak začala stíhat dva pracovníky školy a dva zástupce obchodní společnosti. Třem z obviněných navíc klade za vinu i praní špinavých peněz. Dozorující státní zástupce Jaromír Jindřich podal obžalobu letos v červenci.

Spor o Hlavní nádraží pokračuje. Čtěte více:

SŽDC: Grandi Stazioni měla času dost

Pražské hlavní nádraží - Fantova budova

Firma budovy koupila za 203 milionů korun. Podle policistů byla cena domů kvůli nepravdivému posudku podhodnocena, čímž dráhy přišly zhruba o 73 milionů. Firma prý do budov nic neinvestovala, a přesto je v roce 2010 prodala za 402,5 milionu Karlově univerzitě. Nákup objektu dotoval stát 372 miliony korun.

Za podvod se škodou velkého rozsahu hrozí obviněným až desetileté vězení. Stejně vysoký trest mohou v tomto případě dostat i znalci za nepravdivý posudek.


Čtěte také:

BRAND24

Praha vypíše urbanistickou soutěž na zástavbu žižkovského nádraží

SŽDC chce Grandi Stazioni zaplatit prostavěné peníze za nádraží


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).