Menu Zavřít

Zeman: Politici, kteří teď migranty odmítají, se po volbách shrbí

22. 6. 2017
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman se obává, že politici, kteří nyní odmítají přijímání uprchlíků, se po volbách "shrbí" a jejich přijetí umožní. Řekl to na dnešním Žofínském fóru v Praze s názvem Český národní zájem. Evropská unie by podle něj měla rozhodnutí přijímat jednomyslně.

Zeman ve svém projevu poznamenal, že vidí jisté podobnosti mezi pojmem omezené suverenity, což bylo součástí doktríny komunistického vůdce Sovětského svazu Leonida Brežněva, a pojmem sdílené suverenity, kterou prosazuje Evropská unie. Zdůraznil, že vidí podobnosti, nikoli totožnosti.

Řekl, že implementace opatření v EU by měla být konsenzuální, a nikoli silová, i když to vyžaduje delší dohadování. Porušování takového principu vidí u migračních kvót a požadavku vyššího zastoupení obnovitelných zdrojů.


Přečtěte si komentář Pavla Párala k migračním kvótám:

Okupační kompetence

 Páral


V souvislosti s migrací Zeman podotkl, že v současném předvolebním období čeští politici „napínají svaly“ a mluví o odmítání přijetí lidí, kteří do země vstoupili nelegálně. Po volbách se podle něj shrbí a přijetí uprchlíků umožní. Jen budou Evropskou unii žádat, aby nešlo o nařízení, ale doporučení, které oni „naplní a přeplní“.

Na závěr svého proslovu prezident řekl, že za suverenitu je třeba bojovat. Za nejdůležitější považuje nehrbit se, být přátelský, vstřícný a ochotný k jednání, ale nikdy nekapitulovat.

BRAND24

Zeman následně na otázku z publika, jak a čím dosáhnout suverenity českého státu, řekl, je potřeba „mít kuráž, mít koule a mít kabelku“. Potřebu kabelky zdůvodnil příkladem bývalé premiérky Velké Británie Margaret Thatcherové, která s ní při jednáních bouchala o stůl. „Takže koule především, kuráž na druhém místě. Pokud za nás bude vyjednávat žena, u pánů by to asi působilo poněkud nepatřičně, ať si s sebou vezme tu kabelku,“ řekl Zeman.

Dále čtěte:

Kvóty podle Zemana ohrožují suverenitu evropských zemí

Pomníček Milošových omylů. Mentor politické scény má za sebou horu přehmatů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).