Menu Zavřít

Závazků si ceníme, dodržujte je, vzkazuje Čína Česku

26. 10. 2016
Autor: čtk

Čína vzala na vědomí prohlášení vrcholných ústavních činitelů České republiky z minulého týdne o vztazích s Pekingem. Čína si cení závazků, které z toho vyplývají, a čeká, že země dodrží své sliby.

Tiskový mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang na pravidelné tiskové konferenci reagoval na prohlášení českého prezidenta, předsedů obou komor parlamentu a premiéra, kteří se společně distancovali od návštěvy tibetského duchovního vůdce dalajlamy v Česku. Ti reagovali na dalajlamovo setkání s některými politiky, včetně členů vlády a parlamentu.

Podobného ujištění se Číně dostalo i ze Slovenska, kde se s dalajlamou sešel tamější prezident Andrej Kiska.

V Praze se dalajlama minulý týden sešel s ministrem kultury Danielem Hermanem a s některými členy Poslanecké sněmovny a Senátu.

„Čína doufá, že příslušné země budou dodržovat politiku jedné Číny a opatrně zacházet s otázkami týkajícími se Tibetu, aby byl zajištěn zdravý vývoj bilaterálních vztahů,“ prohlásil Lu. Doplnil, že „Čína se rozhodně staví proti jakýmkoli formám kontaktu mezi činiteli jakékoli země a 14. dalajlamou“.

„Čína vzala na vědomí společné prohlášení vydané českým prezidentem, premiérem a oběma parlamentními předsedy, které zdůraznilo, že (tato) země EU respektuje svrchovanost a územní celistvost Číny, uznává Tibet jako součást Číny a že individuální chování některých českých politiků nepředstavuje změnu oficiální politiky České republiky,“ pokračoval Lu.

„Čína si cení takovýchto závazků a doufá, že příslušné země dodrží své sliby, dodrží politiku jedné Číny, plně pochopí a budou respektovat základní zájmy a hluboké obavy Číny a budou se zabývat s opatrností otázkami souvisejícími s Tibetem s cílem zajistit zdravý a stabilní rozvoj bilaterálních vztahů,“ upozornil rovněž čínský mluvčí.

Prezident Miloš Zeman, šéfové obou komor parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček a premiér Bohuslav Sobotka ve svém prohlášení zdůraznili, že Česko „při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí“. Stručný dokument rovněž obsahuje ujištění, že „osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky“.

Na Slovensku premiér Robert Fico za setkání s dalajlamou kritizoval prezidenta Kisku. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák jménem slovenské vlády pak svého čínského kolegu mimo jiné ubezpečil, že slovenská vláda nikdy neměla a nebude mít oficiální kontakty s takzvanou tibetskou exilovou vládou či parlamentem.

Peking pokládá 80letého dalajlamu, který je držitelem Nobelovy ceny za mír, za separatistu prosazujícího nezávislost Tibetu. Tuto oblast čínská armáda obsadila v roce 1950.


O kauze dalajláma v Česku si přečtěte více:

Herman: Zeman mi vyhrožoval. Sejdu-li se s dalajlamou, přijde strýc o vyznamenání

BRAND24

Čína hrozila Česku kvůli dalajlamovi. Nechtěla, aby se scházel s politiky

Zeman: Číňané v tuzemsku již investovali 50 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).