Menu Zavřít

Vojáci mají dostat víc peněz. Stropnický se brání

21. 3. 2017
Autor: čtk

Vláda se chystá projednat poslanecký návrh zákona, kterým by armádní rozpočet vzrostl na 2 procenta HDP, jak požaduje NATO. Ministerstvo obrany je překvapivě proti.

Ministr Martin Stropnický (ANO) předvádí zarážející piruetu. Nepodpoří úpravu zákona, podle níž by se rozpočet nevybaveného českého vojska každoročně zvyšoval o 0,2 % HDP a po dosažení 2 % by se už nesnižoval.

„Stanovení povinných výdajů na obranu negarantuje samo o sobě jejich efektivní využití a tedy ani posílení obranyschopnosti státu,“ argumentuje Stropnický. „Bojeschopnost a spektrum aktivit, které je Armáda České republiky schopna vyvíjet, nelze posuzovat pouze na základě výše obranných výdajů,“ píše ministr ve svém stanovisku.

Dlužno dodat, že právě za jeho éry ministerstvo obrany každoročně na poslední chvíli řeší, kam „ulít“ nevyužité miliardy. A zásadní nákupy a modernizační projekty se tak jen neustále odsunují.


Čtěte o peripetiích armádních nákupů:

Proč českou armádu zachraňují cizí úředníci

Pozor na přilbu. Vojáci sice mají moderní pušky, ale hlavu jim chrání zastaralé přilby.


Ostatně i proto návrh potopí i ministerstvo financí: „Obrana není schopna využít stávající objem přidělovaných finančních prostředků při současném trendu ročního navyšování o pět miliard korun.“ Jen pro srovnání - nárůst o 0,2 % HDP by znamenal zhruba deset miliard ročně.

Kdo návrh při projednávání na vládě ve středu 22. března podpoří, je vicepremiér Pavel Bělobrádek. „Současné dění na mezinárodní scéně ukazuje, že si Evropa musí svoji bezpečnost zajišťovat v co největší míře sama, a proto je důležité, aby každý stát plnil to, k čemu se vstupem do NATO zavázal,“ uvádí ve svém stanovisku.

Za plánem na rychlé zvyšování obranného rozpočtu stojí Jana Černochová a další poslanci z ODS. Podle nich současná koaliční dohoda, podle níž má armáda v roce 2020 hospodařit s „budgetem“ ve výši 1,4 % HDP, nestačí. Dosažení této sumy se navíc jeví stále víc nereálné.

Vloni ministerstvo obrany dostalo 47,8 miliardy korun, což je 1,03 % HDP. Všechny peníze ale nevyužilo.

BRAND24

Dále čtěte:

Obrana loni nevyčerpala 4 miliardy. Kritizuje ji vláda i opozice

Jak to česká armáda dělá, že je tak skvělá?

Stropnický koupil auto na obrázku. Za 94 milionů

Ondřej Stratilík


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).