Menu Zavřít

Vláda schválila rozpočet se schodkem 50 miliard

25. 9. 2017
Autor: Archiv

Stát bude příští rok hospodařit se schodkem 50 miliard korun. Návrh rozpočtu dnes schválila vláda. Rozpočet, který bude schvalovat Sněmovna vzešlá z říjnových voleb, počítá s růstem platů ve veřejné správě i se zvýšením rozpočtu vysokých škol o tři miliardy korun.

Ministerstvo financí sdělilo, že příjmy státního rozpočtu jsou pro příští rok navrženy 1314,5 miliardy korun, výdaje by měly činit 1364,5 miliardy korun.

Vláda během dnešního jednání také rozhodla, že zaměstnanci ve veřejné správě a členové bezpečnostních sborů, tedy policisté, hasiči či příslušníci vězeňské služby, dostanou od listopadu přidáno deset procent. Učitelé v regionálním školství o 15 procent. Zároveň kabinet schválil od ledna růst průměrných důchodů o 475 korun měsíčně. Předsednictvo vlády se dnes také shodlo, že vysoké školy dostanou tři miliardy korun navíc.

Marksová řekla, že jednotlivé položky rozpočtu byly už dohodnuty před schůzí vlády, takže jednání nebylo bouřlivé. „Dnes už nebyly žádné hádky, žádné diskuse,“ uvedla. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) návrh na twitteru označil za kompromis možného.

Růst platů, důchodů nebo příjmů vysokých škol umožnilo navýšení příjmů rozpočtu zhruba o 21 miliard korun proti červnovému návrhu. K tomu ministerstvo financí přistoupilo po zlepšení odhadu vývoje ekonomiky a výběru daní. Navíc jednotlivá ministerstva uvolnila ze svých rezerv zhruba deset miliard korun.

Kalousek: Vláda vede podle rozpočtu politiku bez vize a priorit

„Vláda schválila návrh, který má několik historických primátů. Jedná se o dosud nejvyšší výdaje a jedná se také o nejvyšší počet státních zaměstnanců, které si platíme ze svých daní,“ upozornil předseda TOP 09 Miloslav Kalousek.

Na investice do budoucnosti podle něj přitom kabinet počítá v rozpočtu s nižší částkou než předchozí vlády v době krize. „Je to politika bez vize, bez priorit a bez zodpovědnosti k zítřku,“ konstatoval předseda TOP 09.

BRAND24

Čtěte také:

Přidejte učitelům, hasičům, policistům. A ostatní vyhoďte

Minimální mzdy, odvody, volby… a dikobrazi

Jízda na vlně rozpočtového triumfalismu skončila

Peníze - ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).