Menu Zavřít

Trumpova společnost měla údajně podvádět. Nového prezidenta USA čeká soud

9. 11. 2016
Autor: Trump University

Ještě než zvolený americký prezident Donald Trump složí v lednu slib, čeká ho tento měsíc jiná přísaha - newyorský miliardář bude svědčit na svou obranu u federálního soudu, který se zabývá údajnými podvody v jedné z někdejších Trumpových společností. To se ještě žádnému novému prezidentovi nestalo, napsal server Politico.

Občanskoprávní spor se týká někdejší Trumpovy univerzity, neakreditované virtuální podnikatelské školy, která od roku 2005 do roku 2010 nabízela například realitní kurzy a kterou Trump založil se dvěma společníky. Společnost čelí mimo jiné dvěma skupinovým žalobám.

V jedné z nich se tvrdí, že instituce podvedla své studenty používáním podvodných marketingových praktik a agresivních prodejních taktik. Studenti z několika států v žalobě uvedli, že program podvodně sliboval školitele osobně vybrané Trumpem a zavádějící byl podle nich i název univerzita.

Soud týkající se této žaloby se bude konat 28. listopadu v San Diegu a Trumpa jako svědka předvolaly obě strany. Dá se čekat, že žalující strana ho šetřit nebude, uvedl Politico. Trump navíc stane tváří v tvář soudci Gonzalovi Curielovi, kterého během kampaně obvinil z podjatosti. Soudce narozeného v americkém státě Indiana nazval „Mexičanem“ a „Španělem“.

Trumpovy vazby k Česku těší tuzemské politiky:

Trumpova přednost? Vazby k Česku, shodují se tuzemští politici

Donald J. Trump se stává novým prezidentem USA.

Trumpův právník se snažil stání odložit, ale Curiel to podle Politico odmítl a zdá se, že věc chce mít vyřešenou do lednové inaugurace.

Trump také hrozil, že podá žalobu na asi desítku žen, které ho obvinily ze sexuálního násilí. Některé z těchto žen na to reagovaly hrozbou vlastní žaloby. Stát New York zase vyšetřuje Trumpovu charitativní nadaci a federální úřady se údajně zabývají vazbami některých jeho poradců na Rusko. A pak jsou tu žaloby, které Trump inicioval sám, například proti slavným šéfkuchařům, kteří vycouvali ze svých plánů otevřít v Trumpově luxusním washingtonském hotelu restauraci.

Až bude Trump v Bílém domě, mohou se objevit další kauzy týkající se jeho podnikání, uvedl Politico. Americký Nejvyšší soud už za prezidentství Billa Clintona rozhodl, že úřadující hlava státu nemá imunitu, pokud se případ týká skutků, které se staly ještě před příchodem do funkce.

Trump samozřejmě může některé kauzy vzdát, například žalobu vůči zmíněným šéfkuchařům nebo ženám. „A pokud jde o Trumpovu univerzitu, může udělat to, co tvrdil, že neudělá: spolknout svou pýchu a (poškozeným) zaplatit,“ dodal Politico.


O výsledku amerických prezidentských voleb čtěte více:

Trumpův úspěch sráží prudce dolar i akcie. Zlato stoupá

Oslabení vztahů s Českem nečekám, tvrdí velvyslanec Schapiro

BRAND24

Nejbohatší prezidenti USA. Trump má o miliardu víc než všichni dohromady

ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).