Menu Zavřít

Trump nechce meškat. Hned po inauguraci nařídí stavbu zdi a další změny

19. 1. 2017
Autor: čtk

Donald Trump chce už v prvních dnech po převzetí úřadu prezidenta USA vydat sérii exekutivních příkazů, jež jsou důležitou součástí pravomocí hlavy státu, která nepodléhá schválení v Kongresu. Podle poradců Bílého domu bude jedním z prvních nařízení k výstavbě protiimigrační zdi na hranicích s Mexikem, jejíž budování slíbil Trump už ve volební kampani.

„Nejen první den, ale i druhý a třetí bude prosazovat agendu skutečné změny,“ prohlásil na tiskové konferenci ve Washingtonu prezidentův mluvčí Sean Spicer. „V dalších dnech a týdnech budete svědky pokračování,“ řekl novinářům. Veřejnost má prý očekávat prezidentské příkazy už v pátek, kdy Trump nastoupí do úřadu, během navazujícího víkendu a počátkem dalšího týdne.

Trumpovi poradci podle agentury Reuters připravili na dvě stovky návrhů na exekutivní příkaz, z nichž bude prezident vybírat. Týkají se zdravotní péče, politiky ochrany klimatu, přistěhovalectví, energetiky a dalších oblastí. Kolik návrhů Trump schválí, není zatím známo.

Barack Obama využíval metodu exekutivních příkazů často, zejména ve druhém volebním období. Vyrovnával se tak se snahou republikány ovládaného Kongresu blokovat jeho program. Mnoho z Obamových příkazů chce Trump podle poradců zrušit.


Velkolepá inaugurace? Trump na ni shromáždil nejvíc peněz v historii

Realitní magnát Donald Trump se navzdory odhadům předvolebních průzkumů podle prvních výsledků sčítání hlasů stal novým americkým prezidentem.

Hned v prvních dnech má Trump vydat příkaz k budování zdi na hranicích s Mexikem, která má bránit nelegální imigraci. Součástí příkazu má být i zrušení Obamova nařízení, jež zhruba 700.000 přistěhovalcům, kteří se do USA dostali jako děti, umožňuje vyhnout se deportaci. Osud těchto lidí nebude zřejmě Trumpovým rozhodnutím přímo ohrožen; prezident spíš počká, až platnost příkazu jeho předchůdce skončí.

Trumpovi poradci tvrdí, že prezident zavede omezení vstupu do USA pro občany určitých států, dokud nebude existovat systém detailního prověřování. Nařízení ale bude založeno na národnosti, nikoli na náboženství, jak Trump ve volební kampani hrozil muslimům.

BRAND24

V dalším navrhovaném exekutivním příkazu by prezident mohl nařídit všem vládním úředníkům, aby ohlásili jakoukoli činnost spojenou s plánem Obamy na omezení emisí oxidů uhlíku. Tato činnost má být zastavena až do dalšího prezidentského rozhodnutí.

Dále čtěte:

Handicap na startu: Trump začne v úřadu jako nejméně oblíbený prezident USA

Trumpova revoluce? Signalizoval konec politiky silného dolaru


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).