Menu Zavřít

Švýcarsko tvrdě pociťuje zánik bankovního tajemství

22. 6. 2016
Autor: čtk

Bankovní tajemství, dříve ve Švýcarsku nedotknutelné, se hroutí pod tlakem boje proti daňovým únikům. Pociťují to také tamní banky, kterým ubývají klienti a musí propouštět.

Bolesti ze ztráty bankovního tajemství pociťují v Ženevě, která i s Curychem patří do top 10 světových finančních center. Alespoň zatím, úpadek je totiž cítit. „Ženeva už není magnetem pro mezinárodní finance, jako bývala,“ prozradil agentuře Bloomberg Raphael Reginato, obchodník ženevské společnosti AMI International.

Dva tisíce zaměstnanců v bankovním sektoru v Ženevě ubylo od roku 2012, kdy jich bylo téměř 21 tisíc. Město opouští evropské i americké banky, svoje pobočky nebo divize prodávají většinou lokálním konkurentům. Úpadek finančních domů se promítá do celého města. Hotely hlásí pokles zákazníků, o nemovitosti není zájem.

Propouští také největší švýcarské banky. UBS hodlá snížit pracovní sílu o 300 zaměstnanců po celé Evropě. Výpovědi píšou i Credit Suisse a Julius Baer. Nutno dodat, na vině není jen ztráta bankovního tajemství. Na finančníky dopadá také silný frank, tvrdší regulace nebo záporné úrokové sazby.

Úpadek bankovního tajemství probíhá ve Švýcarsku již několik let. V červenci 2014 vstoupil v platnost americký zákon FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), jehož důsledky na hranicích Spojených států zdaleka nekončí. Legislativa prakticky nutí banky i další finanční instituce mimo USA sdílet s Washingtonem informace o amerických klientech. Zákon zavádí několik nástrojů, včetně zdanění převodů peněz od amerických klientů vysokou srážkovou daní v případě, že finanční domy informace nesdílí. A na takovém „blacklistu“ nechce být nikdo.

Švýcarsko, jako i Česko a další řada zemí, dohody FATCA s USA podepsalo. Dokonce jako jedna z prvních zemí, a nyní již tamní banky sdílejí informace s Washingtonem. 80 z nich se nedávno vyrovnalo s americkými úřady za předešlé daňové úniky mezi roky 2008 a 2014 pokutou 1,38 miliardy dolarů.

K tomu Švýcaři uzavřeli dohodu také s Evropskou unií. S Bruselem si budou vyměňovat informace od roku 2018. Vedle toho má Švýcarsko dvoustranné dohody s Rakouskem, Velkou Británií a Austrálií. Všechny tyto dohody (nejvýrazněji samozřejmě americká a evropská) prakticky ruší bankovní tajemství v zemi.

BRAND24

USA a EU tímto bojují proti daňovým únikům. Banky ze země helvetského kříže byly v minulosti několikrát označeny Washingtonem jako místo, kde si Američané ukrývají miliardy před vlastními výběrčími daní, ale kvůli tajemství to nebylo možné dokázat.

To se změnilo v roce 2007, kdy zaměstnanec UBS Bradley Birkenfeld prozradil Američanům důkazy o daňových únicích. UBS kvůli tomu musela americkým úřadům zaplatit 780 milionů dolarů a odhalit údaje o amerických klientech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).