Menu Zavřít

Spojenci americký úder podpořili, Rusko odsoudilo. Čína reaguje opatrně

7. 4. 2017
Autor: čtk

Americký úder na leteckou základnu syrské armády v reakci na úterní chemický útok na syrské město Chán Šajchún dnes podpořily západní země, Saúdská Arábie, Turecko a Japonsko. Čína varovala před další eskalací konfliktu. Rusko ho stejně jako syrská státní televize označilo za agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva, akci jako "nebezpečnou a destruktivní" odsoudil také Írán.

Moskva současně pozastavila platnost ujednání se Spojenými státy, které mělo zabránit incidentům mezi ruskými letouny a silami koalice vedené USA při operacích v této blízkovýchodní zemi.

Předseda Evropské rady Donald Tusk míní, že americký úder v Sýrii ukazuje potřebnou rozhodnost proti barbarským chemickým útokům. Doplnil, že EU bude s USA spolupracovat na ukončení brutality v Sýrii. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že USA informovaly unii, že jejich údery v Sýrii jsou omezené a jejich cílem je zabránit dalšímu užívání chemických zbraní.

„Nálety na Sýrii posílají Ruskem podporovanému syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi jasný vzkaz, že USA nebudou nečinně přihlížet vraždění nevinných civilistů,“ napsal na twitteru republikánský senátor John McCain.

Spojené státy dnes brzy ráno zaútočily na leteckou základnu syrské armády nedaleko Homsu, z níž v úterý startovala letadla, která podle Washingtonu zaútočila chemickými zbraněmi na Chán Šajchún. Po otravě zatím neznámým plynem zemřelo přes osm desítek lidí. Západ incident připisuje syrskému režimu, ten to opakovaně odmítl. Také Rusko považuje obvinění Damašku z použití chemických zbraní za dosud neprokázaná.

“(Americký) zásah byl omezený na jednu základnu, byl zcela přiměřený,“ uvedl britský ministr obrany Michael Fallon. Dodal, že jeho cílem bylo odradit syrský režim od dalších útoků chemickými zbraněmi. „Takže my (úder USA) nevnímáme jako začátek další vojenské kampaně,“ zdůraznil s tím, že šlo o jednostrannou operaci USA. Spojené státy podle něj Británii nepožádaly, aby se na útoku podílely.

Podle Putina šlo o agresí vůči svrchovanému státu

Rusko v reakci na americký úder v Sýrii pozastavuje platnost ujednání se Spojenými státy, které mělo zabránit incidentům mezi ruskými letouny a silami koalice vedené USA při operacích v této blízkovýchodní zemi. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo zahraničí.

Moskva také vyzývá k mimořádnému zasedání Rady bezpečnosti OSN. O svolání rady už dříve požádala Bolívie, která je nyní nestálým členem RB OSN.

Americký nálet byl podle ruské diplomacie nepromyšlený, prohloubí stávají problémy a USA jej připravovaly ještě před údajným chemickým útokem v syrské provincii Idlib. Prý i proto, aby odpoutaly pozornost od situace v iráckém Mosulu, kde i vinou americké koalice zahynuly stovky civilistů a prohlubuje se humanitární katastrofa.

Sledujte další reakce na útok v online zpravodajství

Ruský prezident Vladimir Putin podle svého mluvčího označil americký zásah za „agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva pod smyšlenou záminkou“, což poškodí rusko-americké vztahy i společný boj proti terorismu.

„Syrská armáda nedisponuje zásobami chemických zbraní,“ zdůraznil mluvčí Dmitrij Peskov a připomněl, že zničení všech syrských chemických zbraní potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). „Naprosté ignorování faktů o použití chemických zbraní teroristy podle Putinova názoru jen podstatně zhoršuje situaci,“ dodal.

Předseda zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov podle agentury Interfax řekl, že ruské spojenectví se Spojenými státy v Sýrii je po americké akci zpochybněno. Americký úder měl podle něj potvrdit „předchozí verdikt o vině (syrského prezidenta) Bašára Asada za chemický útok“.

BRAND24

Syrská vláda opakovaně popřela, že v úterý v Chán Šajchúna použila chemické zbraně.

Dále čtěte:

OSN: útok v syrském Idlibu byl válečný zločin. Podle Británie důkazy ukazují na Asada


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).