Menu Zavřít

Somálský student útočil na americké univerzitě autem a nožem. Zranil devět lidí

29. 11. 2016
Autor: čtk

Devět zraněných si vyžádal útok somálského studenta v kampusu státní univerzity v Columbusu v americkém státě Ohio. Útočník, identifikovaný úřady státu jako Abdul Razak Ali Artan, nejprve najel autem do lidí, kteří stáli na chodníku, pak z vozu vystoupil a napadl další lidi sekáčkem na maso. Ozbrojence zastřelil policista, který byl poblíž. Policie vyšetřuje, zda šlo o teroristický útok.

Z celkem devíti zraněných je osm mimo ohrožení života, jeden je ale v kritickém stavu, řekl na tiskové konferenci mluvčí policie. Dva lidé utrpěli bodná a dva řezná zranění, čtyři zranil náraz autem. Původní informace školy, že se na kampusu nachází „aktivní střelec“, se podle místní policie nepotvrdila.

Podle úřadů státu Ohlo útočník pocházel ze Somálska, měl povolení k trvalému pobytu na území USA a byl studentem školy, na jejíž kampus zaútočil. Motiv činu není znám, policie ale nevyloučila, že šlo o terorismus. Do případu se zapojil i Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Veškerá varování před nebezpečím policie už odvolala, domnívá se totiž, že ozbrojenec neměl žádného komplice. Veškerou výuku univerzita přesto pro zbytek dne zrušila.

Někteří studenti se po vypuknutí střelby zabarikádovali v učebně:

Univerzita kolem 10 hodin místního času (16 hodin SEČ) na twitteru studenty vyzvala, aby utekli, schovali se, nebo se bránili „aktivnímu střelci“. Řada z nich podle televize CNN výzvy vyslyšela a zabarikádovala se ve svých pokojích na kolejích.

BRAND24

Studentský časopis univerzity The Lantern uveřejnil podle AP v srpnu rozhovor se studentem jménem Abdul Razak Artan, který se označil za muslima a studenta třetího ročníku logistiky. Řekl, že hledá místo, kde by se mohl otevřeně modlit, a vyjadřoval obavy z toho, jak to ostatní přijmou.

Federální úřady v USA vyjadřovaly v posledních měsících zvýšené obavy z islamistické propagandy na internetu. Džihádistická organizace Islámský stát sympatizanty povzbuzuje, aby před vánočními svátky útočili ve svých zemích raději pomocí nožů a automobilů než střelnými zbraněmi. V září pobodal v nákupním středisku v Minnesotě zhruba 20letý Američan somálského původu deset lidí, vzýval přitom Alláha a některých obětí se ptal, zda jsou muslimové.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).