Menu Zavřít

Sobotka: Podporujme investice, které zmodernizují zemi

26. 6. 2017
Autor: čtk

Česko nemůže plošně podporovat všechny zahraniční investice, které do země přicházejí. Místo toho si musí vybírat takové, které pomohou modernizovat zemi a zajistí její konkurenceschopnost do budoucna. Na konferenci ekonomických radů ministerstva zahraničí to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Apeloval také na další podporu exportu, který je podle něj klíčový pro českou ekonomiku.

„Už jsme se dostali z fáze, kdy každé pracovní místo bylo dobré,“ řekl Sobotka. Poukázal přitom na nízkou míru nezaměstnanosti v zemi, kvůli níž má řada firem problém sehnat zaměstnance, kteří by jim umožnili realizovat všechny zakázky, na které dostávají objednávky.

Česko už do budoucna nemůže být podle Sobotky jen výrobní základnou pro evropský trh, ale je třeba aby země byla i místem technologického pokroku, na kterém vznikají inovace. Vláda proto podle premiéra zahájila diskusi o změně strategie pro podporu zahraničních investic. „Musíme si je vybírat s ohledem na přidanou hodnotu, na inovace, které přinesou,“ řekl Sobotka. Důležité podle něj je, aby zahraniční investice vytvářely v Česku vysoce kvalifikovaná pracovní místa.

Zahraniční investice musí podle Sobotky sloužit k modernizaci české ekonomiky a k prodloužení její konkurenceschopnosti do budoucna. V souvislosti se zajištěním konkurenceschopnosti premiér také uvedl, že Česko se musí samo snažit vytvořit pro ni podmínky. Zmínil podporu kvalitního vzdělávání a podporu vědy a výzkumu.
Marx už netáhne. ČSSD se musí zbavit vyhraněné ideologie


Přečtěte si komentář k váhavé politice ČSSD:

Marx už netáhne. ČSSD se musí zbavit vyhraněné ideologie

Brífink Jana Novotného


Sobotka také apeloval na to, aby diplomacie pokračovala v podpoře českých exportérů. „Česká republika je země s poměrně malým vnitřním trhem, je pro nás proto naprosto nezbytné a životně důležité zapojit se do světové ekonomiky. Naše firmy, pokud chtějí růst, musejí hledat nové příležitosti i v zahraničí,“ řekl s tím, že vláda musí firmám při podpoře exportu pomáhat.

BRAND24

Kromě podpory podnikatelských misí, které jsou součástí zahraničních cest českých ministrů, a působení ekonomických diplomatů na českých ambasádách se podle Sobotky Česko musí zasazovat i o omezení protekcionismu. Podle Sobotky se stále častěji objevuje v rámci Evropské unie. „Často se maskuje jako boj proti sociálnímu dumpingu,“ řekl premiér s tím, že ale spíš než o boj za shodné mzdy jde o snahu vytlačit české firmy z trhů v západních zemích EU. V boji proti tomuto protekcionismu by podle Sobotky měla spolupracovat celá visegrádská skupina, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Přečtěte si také:

Světová ekonomika roste. Centrální banky by měly zvýšit úrokové sazby

Mír, spravedlnost a bezpečí. Komunisté představili své volební heslo

Umělá inteligence mění podobu českého průmyslu. Ochrání vám byt nebo opraví auto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).