Menu Zavřít

Sobotka chválí Visegrád. Tlak V4 kvůli dvojí kvalitě potravin má výsledky

27. 7. 2017
Autor: čtk

Tlak zemí V4, tedy Česka, Polska, Maďarska a Slovenska kvůli dvojí kvalitě potravin v EU má podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) úspěch a přináší výsledky. Dnešní vyjádření šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, že problém není nevýznamný a bude se mu věnovat plná pozornost, vnímá předseda české vlády jako závazek k hledání účinného řešení.

O dvojí kvalitě potravin jednal dnes v Bruselu za země V4 s Junckerem slovenský premiér Robert Fico. Evropská komise bude záležitosti podle svého šéfa věnovat plnou pozornost. Předložení nové legislativy teď Juncker nepředpokládá, do budoucna ho ale nevyloučil.

„V Evropské unii musí být jedna kvalita potravin pro všechny, a to ta nejvyšší. Evropská komise a EU mají jako jediné možnost tuto situaci systémově vyřešit. Na tom budeme trvat i nadále a dnešní slova Jeana-Claudea Junckera vnímám jako závazek z nejvyššího místa Evropské komise přijít se skutečnými a účinnými řešeními,“ uvedl premiér. Podle něj po opakovaných urgencích zemí V4 vedení komise uznalo, že problém je nutné řešit. Silný tlak států Visegrádu má úspěch a přináší výsledky, dodal Sobotka.


Češi se považují za spotřebitele druhé kategorie. Čtěte více

 Obchod - nakupování se skenery


Visegrádské země kritizují to, že stejné výrobky se stejným názvem mají v různých státech jiný obsah. Rozdíly v kvalitě prokázala studie, kterou si nechalo vypracovat české ministerstvo zemědělství. Podle výsledků ve stejných masných výrobcích tak někde bývá méně masa, v ovocných méně ovoce.

Podle premiéra dvojí kvalita potravin představuje diskriminaci lidí v některých státech a stávají se z nich spotřebitelé druhé kategorie, což ohrožuje jejich důvěru v evropskou integraci. „Dvojí kvalita potravin na společném trhu je pro Česko a další státy V4 nepřijatelná,“ dodal Sobotka.

BRAND24

Čtěte více o kvalitě potravin:

O lančmítu a lidech

Maďaři vytáhli do boje s dvojí kvalitou potravin. Češi jen „testují“

Kritika dvojí kvality má výsledky. Bahlsen sjednotí postup výroby sušenek

Solit a vydělávat. Potravináři si hýčkají nezdravé hotovky

 Výroba zmrazené pizzy, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).