Menu Zavřít

Skutečně účinné sankce na Severní Koreu může uvalit jedině Čína

18. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Slovní přestřelka Severní Koreje se Spojenými státy středečním pochvalným tweetem Donalda Trumpa na adresu vůdce Kim Čong-una zřejmě prozatím skončila. Hospodářské sankce uvalené na komunistickou Koreu pro její jaderné zbrojení nicméně zůstávají aktuálním tématem, které promluví do mezinárodního obchodu. Pohled na ekonomická data ozřejmuje, jak zásadní slovo přitom bude mít Čína.

Situaci nastiňuje graf analytické společnosti Statista, z něhož je na první pohled patrné, že zásadní sankce na Severní Koreu může uvalit jedině Čína. Severní soused komunistické Koreje, který už také začátkem týdne vůči Pchjongjangu uplatnil sankce, je zdaleka nejdůležitějším obchodním partnerem Severokorejců.

Celých 85 procent veškerého dovozu v roce 2015 pocházelo z Číny a 83 procent vývozu podle údajů Massachusettsského Institutu pro Technologie (MIT) směřovalo do Číny.

Obchodní výměna Severní Koreje se světem. Dominuje Čína

Z grafu je také patrné, že čínský zákaz dovozu oceli, železné rudy, uhlí a mořských plodů zasahuje významnou část severokorejského hospodářství - nerostné suroviny a kovy představují celkem 50 procent veškerého vývozu Severní Koreje.

BRAND24

Zešílel Kim? Ani ne, ale přeskakuje Trumpovi. Přečtěte si komentář Lubomíra Hegera

Lubomír Heger

Další články o dění v Severní Koreji:

Moskva nepodpoří ekonomické udušení KLDR, vzkazuje Lavrov

Vědci uklidňují svět: Kim rakety nevyvíjí, jen straší cizí technikou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).