Menu Zavřít

Senioři táhnou Česko. Pracujících nad 60 let výrazně přibývá

5. 8. 2016
Autor: Profimedia.cz

Počet pracujících starších 60 let se za posledních 20 let v Česku zvýšil o 188 tisíc na 356 tisíc ke konci roku 2015. Na vysoké zaměstnanosti se tak v České republice podílejí hlavně lidé vyššího věku, informoval Český statistický úřad.

„Přírůstek počtu pracujících nad 60 let byl 2,5krát vyšší než celkový přírůstek všech pracujících. Růst zaměstnanosti je patrný především ve věkové skupině 60 až 64 let a je zásadně ovlivněn postupným zvyšováním věkové hranice pro odchod do důchodu,“ uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Mezi pracujícími staršími 65 let převažují důchodci v řádném starobním důchodu. Loni jich bylo 99 tisíc ze 108 tisíc všech pracujících v tomto věku.

BRAND24

Zatímco podíl absolventů vysokých škol mezi staršími lidmi dosahuje 23,3 procenta ze všech pracujících, ve skupině 65letých a starších je více než třetinový.

V celé Evropské unii pracovalo v minulém roce 5,1 milionu osob ve věku 65 a více let. Jejich podíl na celkovém počtu pracujících činil 2,3 procenta. V Česku je tento podíl 2,1 procenta. Počet osob ve věku 65 let a více v Česku v příštím roce překročí hranici dvou milionů.

Jak se dívají zaměstnavatelé na starší pracovníky? Čtěte:

Je jim padesát. No a co?

 Ilustrační foto

Co si naopak o mladé generaci myslí Miroslav Zámečník a Mohamed A. El-­Erian?

Miroslav Zámečník: obtížné generační hledání

Mohamed A. El-­Erian: Jak ulehčit facebookové generaci


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).