Menu Zavřít

Šéf FBI je bezúhonný a volby ovlivňovat nechce, myslí si prezident Obama

31. 10. 2016
Autor: ČTK

Americký prezident Barack Obama věří, že šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey je bezúhonný člověk, který nechce informací o mailech Hillary Clintonové ovlivňovat prezidentské volby.

Comey v pátek informoval Kongres, že v elektronickém zařízení Anthonyho Weinera, manžela blízké poradkyně Clintonové Humy Abedinové, byl nalezen další soubor pošty Clintonové odeslaný z jejího soukromého serveru. Clintonová ho používala v době, kdy byla ministryní zahraničí, což FBI už v létě označila za „krajní nedbalost“.

Clintonová Comeyho postup označila za „bezprecedentní“ a „hluboce znepokojivý“, protože fakta o její poště zveřejnil dva týdny před volbami. Ředitele FBI vyzvala, aby zveřejnil „celá a kompletní fakta“. Stále totiž není jasné, o kolik e-mailů jde a co vlastně obsahují.

Přečtěte si, co v posledních dnech trápí Hillary Clintonovou:

Špatná zpráva pro Clintonovou. FBI se znovu zajímá o její e-maily

Kandidátka demokratické strany na prezidentku USA Hillary Clintonová

Na volebním shromáždění v Ohiu dnes Clintonová prohlásila, že vítá zájem amerických vyšetřovatelů o její e-maily. „Není v tom žádná kauza,“ dodala demokratická prezidentská kandidátka. Je přesvědčena, že FBI dospěje ke stejnému rozhodnutí, jako letos v červenci po vyšetřování jiného souboru elektronické pošty. Exministryni tehdy FBI pokárala, ale nevznesla proti ní žádné obvinění.

Earnes dnes řekl, že Bílý dům nemá „nezávislé informace“ o tom, jak Comey dospěl k rozhodnutí zveřejnit informaci o novém vyšetřování pošty Clintonové. Prezident prý neví, jaké faktory bral Comey při svém rozhodování v úvahu.

FBI o nových e-mailech Clintonové podle amerických médií ví už od začátku října, ale informaci o nich rozšířila až těsně před datem voleb. Comey ale tvrdí, že se o e-mailech dozvěděl ve čtvrtek, tedy den před zveřejněním zprávy o jejich existenci.


O prezidentských volbách v USA čtěte více:

Strach v republikánské baště: dobude Clintonová Texas?

BRAND24

Sebevědomá Clintonová: Trumpovi už odpovídat nebudu

Trump dotahuje, jeho příznivci nevěří regulérnosti voleb


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).