Menu Zavřít

Sebevědomá Clintonová: Trumpovi už odpovídat nebudu

24. 10. 2016
Autor: čtk

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová prohlásila, že dva týdny před volbami se nehodlá dále věnovat slovním přestřelkám s republikánským sokem Donaldem Trumpem, ale spíše se soustředí na podporu demokratů v soubojích o křesla v Kongresu. Nesympatie části voličů vůči Trumpovi mohou podle amerických médií poškodit některé republikánské politiky a dát demokratům šanci na to, aby si v obou komorách značně polepšili a v Senátu získali zpět většinu.

„Už ani neuvažuji o tom, že bych mu ještě odpovídala,“ řekla v sobotu Clintonová novinářům, přičemž list Politico její slova interpretoval jako dosud nejsebevědomější vyjádření některého z kandidátů od začátku kampaně. Bývalá ministryně zahraničí má po trojici úspěšně zvládnutých debat a sérii mediálních obvinění Trumpa z obscénních projevů či obtěžování žen výrazný náskok v průzkumech a i vedení Trumpovy kampaně o víkendu nezvykle veřejně připustilo, že miliardář prohrává.

Clintonová usoudila, že má dostatek prostoru na podporu kandidátů usilujících především o křesla v Senátu, případně o guvernérské funkce. Hned o víkendu se pustila do republikánského senátora za stát Pensylvánie Pata Toomeye, který je Trumpovým stoupencem a jemuž na mítinku v Pittsburghu vyčetla, že mu nevadilo žádné z Trumpových urážlivých prohlášení či magnátovo nevhodné chování. „Co ještě potřebuje Pat Toomey slyšet? Pokud nemá odvahu po tom všem vystoupit proti Donaldu Trumpovi, jak si můžete být jisti, že bude stát při vás, až půjde do tuhého?“ řekla voličům.

Přečtěte si o průběhu třetí prezidentské debaty:

Třetí debata: Trump je loutka Ruska, Clintonová pozve migranty

Donald Trump a Hillary Clintonová v druhé prezidentské debatě

Demokraté doufají, že díky tomu, že Trump je historicky nejméně oblíbeným kandidátem, mohou získat zpět většinu v Senátu, který v současnosti ovládají republikáni disponující 54 mandáty ze 100. Kromě Pensylvánie si demokraté dělají naděje například na tradičně vyrovnané státy Severní Karolínu či Floridu, ale i na senátorská křesla v Arizoně či Georgii. V těchto státech obvykle vítězí republikáni, ale podle posledních průzkumů tam kvůli Trumpovi budou mít obhajobu mandátů složitější.

„Podle mě je Arizona na prahu velké události,“ citovala stanice BBC demokratickou poslankyni Ann Kirkpatrickovou, která v souboji o senátorské křeslo vyzývá republikánského veterána Johna McCaina, jenž si v průzkumech udržuje vedení, patrně i díky tomu, že se od Trumpa opakovaně distancoval.

Demokratické kandidáty navíc podporuje i velmi aktivní prezident Barack Obama, který v těchto dnech objíždí právě klíčové vyrovnané státy, a kromě Clintonové se soustředí i na podporu politiků kandidujících do Kongresu. „Bývalý prezident, který je shodou okolností jejím manželem, za ni bojuje v kampani. Také současný prezident a první dáma, i viceprezident, kteří jsou všichni mnohem oblíbenější, než ona kdy může být,“ připustila výhody Clintonové i dalších demokratů šéfka Trumpovy kampaně Kellyanne Conwayová. Republikáni se však podle ní nehodlají vzdát bez boje.


Čtěte také:

Postrach inzerentů? Trumpova televize nejspíš nevznikne

BRAND24

Trumpův skandál bobtná. Další ženy ho obvinily z nemravností

Další munice pro Trumpa: ministerstvo zahraničí chtělo zapřít e-mail Clintonové


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).