Menu Zavřít

Rusko si oblíbilo aplikaci rozpoznávající obličeje. Pronásleduje s ní demonstranty

14. 7. 2017
Autor: čtk

Pouhá fotografie, pakliže je dostatečně velká, už stačí k identifikaci náhodných lidí z davu. Umožňuje to aplikace na rozpoznávání obličejů. Kreml se už s použitím této technologie mstí protirežimním demonstrantům.

Kvůli běžně dostupné aplikaci se z účasti na protirežimních demonstracích v Rusku stává ještě riskantnější podnik než doposud. Po mohutných březnových a červnových demonstracích, jichž se na výzvu opozičního předáka Alexeje Navalného účastnily desetitisíce lidí, režim vede trestní řízení proti desítkám účastníků. Dodnes ovšem obesílá další a další z nich. Obviněným hrozí několikaleté tresty vězení. Úřady je viní z odporu ke státní moci, násilí vůči bezpečnostním orgánům nebo z účasti na masových nepokojích.

Dosud se demonstranti mohli cítit docela bezpečně, pokud zrovna nepatřili k tisícovce těch, které si policie mnohdy svévolně vytáhla z davu a kvůli zjištění totožnosti předvedla na služebnu. To se ale kvůli online službě k identifikaci obličejů, kterou její poskytovatelé spustili začátkem loňského roku, zásadně změnilo.

Na server Findface.ru může kdokoli nahrát snímky libovolných obličejů, které následně speciální program přiřadí k profilům na sociálních sítích. V nevinném pojetí slouží snílkům k dohledávání protějšků, kteří je zaujali v dopravním prostředku nebo kavárně, a namísto aby si řekli o telefonní číslo, objekt svého zájmu jen vyfotili třeba mobilním telefonem.

Při troše štěstí jim program dohledá profil kýženého člověka a při větší dávce štěstí se následně ukáže, že mají i společné přátele. Jak ale upozorňuje německý list Süddeutsche Zeitung, tento program dělá dobrou službu i různým vyděračům, stejně jako mocenským aparátům pochybných režimů.


Přečtěte si o principech fungování ruského hospodářství:

Putinův státní kapitalismus: navrch huj, uvnitř dotace

 Ruský prezident Vladimir Putin


Vyděrači procházeli pornografické servery a po identifikovaných jedincích požadovali peníze za příslib, že je neprozradí příbuzným. Vzhledem k tomu, že z jediné panoramatické fotografie davu pořízené ve vysokém rozlišení lze identifikovat hned několik jedinců, se program FindFace s využitím dat ze sociálních sítí stává účinnou zbraní proti běsnícím davům, ale i snadno zneužitelným nástrojem represe vůči kritikům režimu.

I vás najdou!

Na konci června neznámí provozovatelé spustili web Je suis maidan s výčtem jmen účastníků nedávných demonstrací proti korupci a odkazů na jejich profily na ruské obdobě facebooku „V kontaktě“. Čítal stovku účastníků moskevských demonstrací a několik set lidí, kteří demonstrovali v regionech. „I vás najdou,“ varuje na úvodní stránce webu jeho anonymní správce.

Deník Bild zas uveřejnil přehled násilníků z nepokojů při hamburském summitu zemí G-20. Jak při zneužití programu proti pokojným ruským demonstrantům, tak i k odhalení pravděpodobných násilníků z Hamburku programu k identifikaci pomohly obrázky z facebooku či twitteru.

Jak program FindFace funguje, ukazují četná videa na serveru YouTube. Autor jednoho z nich postupně zaostřuje jednotlivé obličeje na panoramatickém snímku davu sledujícího inauguraci současného amerického prezidenta. Obličeje vystřihuje a vkládá k identifikaci do programu FindFace, který k nim obratem přiřazuje profily ze sociálních sítí.

BRAND24

Pořídit fotografie jednotlivých obličejů a následně je identifikovat v předmětném programu může každý. Panoramatický fotoaparát schopný pořídit podklad k identifikaci velké části davu ale má jen málokdo. V Rusku ovšem není zapotřebí. Snímky z demonstrací v náležitém rozlišení zveřejnil tamní portál Life.ru blízký ruské tajné službě. Připravil tak dobrý základ k všeobecnému strachu z účasti na jakékoliv protirežimní manifestaci. Nikdo už si totiž nemůže být jistý, zda ho nějaký snaživec zpětně nevypátrá a neudá policii.

Přečtěte si více o současném Rusku:

Kreml odmítá výzvy, aby propustil zatčené demonstranty

Velmistr Kasparov: Mafiánské Putinovo Rusko je třeba porazit hybridní válkou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).