Menu Zavřít

Podivný Zemanův metr. Vyznamená kritika čínské okupace Tibetu

27. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Miloš Zeman se během oslav 28. října chystá ocenit svého podporovatele Daniela Hůlku. Zpěvák přitom v minulosti kritizoval Peking kvůli okupaci Tibetu a netajil se obdivem k dalajlamovi. Když pak chtěl vyrazit do Himaláje, Číňané ho označili za nepřítele čínského lidu a vízum mu nedali.

Zatímco tedy schůzka ministra kultury Daniela Hermana s dalajlamou byla podle ministra důvodem, proč jeho strýc Jiří Brady, který prošel osvětimským koncentrákem, od Zemana při státních oslavách 28. října vyznamenání nedostane, u Hůlky sympatie k dalajlamovi zřejmě nevadí.

Hůlka tak vyznamenání dostane i přesto, že Čínu kritizoval kvůli jejímu chování v Tibetu. „Někde v rozhovoru jsem si pustil hubu na špacír a řekl, že Čína okupuje Tibet a že je to strašný, ale nikdo o tom nemluví, protože všichni s Číňanama kšeftujou,“ prohlásil Hůlka v roce 2013 pro pořad Prásk! vysílaný na Nově.

Zemanovo vystoupení zakončila státní hymna, kterou zazpíval Daniel Hůlka, k němuž se postupně přidali vítěz voleb a jeho podporovatelé. Spojenci. Hůlka dokonce za Zemanovce kandidoval, jméno strany ale neznal.

Jeho slova mu zkomplikovala plánování dovolené v Himaláji, kam chtěl dojít z čínské strany. „Pak jsem si přišel pro vízum a řekli mi, že ne, že jsem nepřítel čínského lidu a strany a že mi to vízum nedají,“ tvrdil Hůlka.

V roce 2003 se zase v Lidových novinách vyznal ze svého obdivu k dalajlamově tvorbě: „Já o sobě nemohu říci, že jsem buddhista. Pravda je, že když jsem si poprvé přečetl knížku od dalajlamy Cesta k plnohodnotnému životu, tak jsem si říkal, že jsem vlastně buddhista. Jsou tam věci, které na mě přesně sedí.“

A v roce 2002 magazínu Ring prozradil, že se chtěl s dalajlamou potkat, což nevyšlo. „Protože v době, kdy jsem dorazil do Indie, byl někde ve světě. Je to také výrazná osobnost a věřím, že by na mě zapůsobil podobně jako Svatý otec,“ svěřil se Hůlka.

Přečtěte si, koho ještě prezident Zeman chystá ocenit:

Zeman vyznamená režiséra Kačera, ekonoma Komárka či šéfa Budvaru

Herec a režisér Jan Kačer, ikonický symbol filmové scény šedesátých let

Když se týdeník Euro pokoušel zjistit, jestli má Hůlka na dění v Tibetu stále stejný názor, nebo již otočil a respektuje územní celistvost Čínské lidové republiky (jak znělo servilní prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů včetně Zemana v reakci na Hermanovu schůzku a také na podnět čínské velvyslankyně), jeho manažerka Ema Krahulíková odmítla reagovat. „S panem Hůlkou pracuji necelý rok, tak vám na tento dotaz neumím odpovědět,“ tvrdí. K prosbě, aby se tedy zpěváka zeptala, se dosud nevyjádřila.

Hůlka tak bude oceněn především díky své dlouhodobé podpoře Miloše Zemana. V roce 2013 při volbách do sněmovny dokonce vedl kandidátku SPOZ v Královéhradeckém kraji. Když se jej tehdy televizní moderátor Jan Kraus ptal, jestli ví, co zkratka SPOZ znamená (Strana práv občanů Zemanovci, pozn. red.), Hůlka netušil. Partaj přejmenoval na „Stranu přátel občanů Zemanovci“.

Tušil Miloš Zeman, že zpívá hymnu s obdivovatelem dalajlamy?


Dále čtěte:

Česko čeká nejvyhrocenější 28. říjen v moderní historii

Hrad: Komparz nehledáme, Vladislavský sál zaplníme

BRAND24

Hradní oslavy bojkotují lidovci, TOP09 i ODS. Zástupci ANO přijdou. ČSSD to nechá na poslancích

Sobotka: Většina politiků ČSSD oslaví 28. říjen na Hradě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).