Menu Zavřít

Pařížská klimatická dohoda začala platit. Ratifikace Česka zatím chybí

4. 11. 2016
Autor: Tomáš Novák, Euro

Dnešním dnem oficiálně vstoupila v platnost nová globální dohoda o klimatu, která byla uzavřena na loňské konferenci v Paříži. Podle textu má být oteplování udrženo pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí ve svých zemích emise, především oxidu uhličitého. Pařížský dokument nahrazuje dosavadní Kjótský protokol z roku 1997.

Loni v prosinci podepsali v Paříži nový klimatický plán zástupci téměř 200 zemí. K letošnímu 5. říjnu se podařilo dosáhnout cíle, aby dohodu ratifikovalo 55 zemí, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkových plynů světa. Dohoda pak do 30 dní mohla vstoupit v platnost. Dalším krokem je nyní realizace závazků.

Mezi 92 státy, které podle agentury AFP do dneška dohodu ratifikovaly, jsou největší světoví znečišťovatelé ovzduší Čína, Spojené státy a Indie. Dohodu už schválil i Evropský parlament. V jednotlivých členských zemích EU však zatím není potřebný proces všude dokončen. Například v České republice bude o věci teprve hlasovat parlament a stvrdit ji musí prezident.

Do budoucna s novou vůlí

„Je to chvíle k oslavě. Je to ale také chvíle, kdy musíme hledět do budoucnosti s novou vůlí splnit úkol, který máme před sebou,“ uvedla v prohlášení Mexičanka Patricia Espinosová, generální tajemnice Rámcové úmluvy OSN o změnách klimatu (UNFCCC). „Za krátkou dobu - a každopádně během příštích 15 let - musíme vidět zásadní snížení emisí skleníkových plynů a nebývalé úsilí vybudovat společenství, která dokážou odolávat stupňujícím se dopadům změn klimatu,“ dodala.

Nové kolo klimatických jednání začne v pondělí 7. listopadu v Marrákeši v Maroku, kde zástupci jednotlivých zemí světa budou hledat způsoby naplňování dohody a zpřesňovat pravidla, napsala agentura Reuters. Konference potrvá do 18. listopadu.

Paříž, kde byla nová klimatická dohoda uzavřena, dnes večer oslaví vstup dokumentu v platnost zeleným nasvícením Eiffelovy věže a Vítězného oblouku. Podobně budou slavnostně nasvíceny budovy i v dalších světových městech, včetně Marrákeše, Dillí, Sao Paula či Adelaide.


Přečtěte si exkluzivní rozhovor se zakladatelem Greenpeace:

Oslavujte CO2. Zakladatel Greenpeace kritizuje zelené radikály

Patrick Moore

Loni se v Paříži země světa dohodly na společném klimatickém plánu, jak omezit klimatické změny. Podle textu má být oteplování udrženo pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Zavázaly se, že ve svých zemích omezí emise skleníkových plynů. Jde zejména o oxid uhličitý ze spalovacích procesů. Pařížský dokument nahradí nynější kjótský protokol z roku 1997.

„Téměř určitě se hlavní cíl, to je oteplení o maximálně dva stupně, nenaplní, protože ty důležité skleníkové plyny už v ovzduší jsou. Navíc emise pokračují, a tak hned se nemohou výrazně snížit. Závazky států ohlášené v Paříži, pokud budou splněny, přinesou oteplení o 2,7 až 3,2 stupně,“ řekl zástupce ředitele Centra pro otázky životního prostředí při Univerzitě Karlově Bedřich Moldan.

Dohodu nicméně považuje za úspěch, protože se týká všech států. Státy by podle něj měly své závazky výrazně zpřísňovat, aby se oteplování alespoň zpomalilo. Dobrá zpráva je, že poslední dva roky emise skleníkových plynů globálně už alespoň nestoupají, i když jsou stále neúnosně vysoké, míní. „Uvidíme, co bude dál. Příští týden jsou nejen americké volby, ale začíná i další COP 22 v Marakéši, tak uvidíme, zda bude nějaký pokrok,“ poznamenal. Další klimatická konference OSN se koná 7. listopadu.

Uhlí i hovězí

Větrná energetika bude v ČR podle Hnutí Duha ještě zhruba deset let potřebovat rozumnou podporu, aby konkurovala znečišťujícímu uhlí. Stát, firmy i občané tak platí za výrobu elektřiny z uhlí. Tu by ale mohly nahradit střešní fotovoltaiky a obecní větrníky.

BRAND24

„Podstatný je postoj obyvatelstva, osobní přesvědčení, že spotřeba je přehnaná a nevede k tomu, že jsme šťastní. Styl života, jaký máme v Česku, nemůže zdaleka platit pro všechny lidi na světě, to je nemyslitelné. Můžeme docílit udržitelného, blahobytného života s malou spotřebou energie a surovin,“ zdůraznil fyzik z Centra výzkumu globální změny Akademie věd ČR Jan Hollan. Omezit by se měla i konzumace hovězího masa a mléka, míní.

Strana zelených také uvedla, že klíčovou dohodu už přijaly i sousední státy, v ČR ale není dokončena ratifikace a vláda zatím nepřijala ani konkrétní závazky k plnění. Zelení apelují na kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby urychleně přijal antifosilní zákon, pro snížení závislosti na fosilních palivech, a prosadil konkrétní opatření.

Čtěte také:

Konec freonových náhražek. Politici chtějí omezit chladící plyny

Emisí z letadel má ubýt. Aerolinky najedou na povolenky

Oteplování bude svět stát dva biliony dolarů, varuje OSN


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).