Menu Zavřít

Oteplování bude svět stát dva biliony dolarů, varuje OSN

20. 7. 2016
Autor: Profimedia.cz

Klimatické změny vyvolané neustálým oteplováním vyústí v omezení pracovní výkonnosti, varuje Organizace spojených národů (OSN). Světová ekonomika by tímto způsobem mohla do roku 2030 přijít o 2 biliony dolarů (49 bilionů korun).

Podle výzkumu, který si nechala OSN vypracovat, se neustálé oteplování podepíše na výkonu 43 světových ekonomik, včetně Číny, Indonésie či Malajsie. Zhoršené prostředí způsobí omezení pracovní doby a tím pádem slabší výsledky. Čínský HDP bude do roku 2030 snížen o jedno procento, Indonéský dokonce o šest procent.

Extrémní teploty už se na pracovní výkonnosti podepisují nyní. V jižní Asii už dochází k redukci pracovní doby o 15 až 20 procent a podle prognóz by vlivem klimatických změn mohlo kolem roku 2050 dojít ke zdvojnásobení této hodnoty.

„Kvůli stresu z horka nelze udržet stejnou intenzitu práce a v budoucnu bude docházet k omezení rychlosti a většímu počtu přestávek, hlavně v odvětvích, která vyžadují tělesnou námahu,“ říká Tord Kjellstrom, ředitel novozélandské výzkumné společnosti Health and Environment International Trust. Jedním z řešení, jak předpokládanému snížení výkonnosti zabránit, je změna pracovní doby, nebo nové postupy při budování továren tak, aby spotřebovaly méně energie pro vnitřní ochlazení.

Oteplování se podle Kjellstroma nijak nemusí podepsat na bohatých státech, které mají předpoklady a finanční prostředky se vypořádat se změnou. Kromě horka může ztížit pracovní podmínky ale i chlad. Tužší zimy podle studie ovlivní například Rusko, Norsko nebo Švédsko.


Přečtěte si rozhovor se zakladatelem Greenpeace o změnách klimatu

Oslavujte CO2. Zakladatel Greenpeace kritizuje zelené radikály

Patrick Moore

Dále čtěte:

BRAND24

Do zlepšení klimatu investují nejvíce ve Skandinávii

Konzervativci v USA obrací: Oteplování je hrozba


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).