Menu Zavřít

Jako centrální banka. Saudská Arábie slovy hýbe ropným trhem

24. 8. 2016
Autor: čtk

Centrální banky se již dávno naučily, že slova mohou rozhoupat i uklidnit trhy. Podobnou moc nyní využívají hráči na trhu s ropou. Hlavně Saudská Arábie, která platí za „ropnou centrální banku“.

Stačilo několik málo slov a saudský ministr energetiky způsobil výrazný posun ve vývoji cen ropy. Chálid Fálih v polovině srpna prohlásil, že Arábie je ochotna „diskutovat o možných cestách vedoucích ke stabilizaci ropného trhu“.

Trhy si to vyložily jako příslib zmrazení těžby a začaly mocně sázet na růst ceny černé komodity. Ropa se následně za týden dostala až o deset procent výše z hodnoty pod 45 dolary za barel a přesáhla psychologickou hranici 50 dolarů.

Investoři nedali na varování mnoha expertů, že ke zmrazení těžby – o které se někteří světoví producenti marně snaží celý letošní rok – je stále velice daleko a růst cen ropy byl až příliš výrazný. Skepse analytiky neopustila ani přes to, že Saudská Arábie je klíčovým hráčem na trhu s ropou. Neoficiální setkání kartelu OPEC a dalších producentů ropy se odehraje v září v Alžírsku.

„Mnoho obchodníků se domnívá, že státy OPEC mají tolik problémů, že nakonec budou muset něco udělat. Nevidím ale žádný důvod, proč by měl být výstup ze schůzky tentokrát jiný,“ prozradil deníku Financial Times analytik Jamie Webster z Kolumbijské univerzity.

Ačkoli k růstu cen, nutno dodat, přispěly i výpadky těžby v Nigérii, nelze pominout vliv prohlášení saudského ministra na cenu ropy. Fálih v podstatě neudělal nic jiného, než co velice dobře znají a často používají centrální bankéři. Jeho prohlášení bylo slovní intervencí, která sama o sobě pohnula s trhy.

Vývoj ropy Brent od začátku července

Mnozí analytici tvrdí, že prohlášení Fáliha bylo právě jen nezávaznou slovní intervencí. „Opět jsme viděli schopnost Saudské Arábie pohnout trhy s dokonalým načasováním,“ myslí si analytici v Saxo Bank.

Saudská Arábie se dle expertů nadále hodlá držet politiky dodávek co největšího objemu těžby, kterou rozjela před dvěma lety. Taktika se zatím jeví jako úspěšná – těžba OPEC dosahuje maxim a producentům mimo kartel se nedaří – v případě Ruska lze mluvit až o fatálních důsledcích na tamní ekonomiku.

BRAND24

Na slovní intervence dochází, když se objeví krátkodobé přebytky ropy, které tlačí cenu dolu – intervence pak opačným pohybem stabilizují trh. Ke krátkodobému výkyvu došlo začátkem léta, když za červenec se ropa Brent propadla o 16 procent, což byl kromě přebytků i důsledek brexitu.

Dříve by přišlo ze strany OPEC omezení těžby, což vzhledem k současné politice nepřichází v úvahu. Zmrazení těžby Saudská Arábie nefandí ještě z jednoho důvodu. Je jím geograficky blízký, ale politicky velice vzdálený regionální protivník Írán. Bez něj Saudové, jak ukázali na dubnové schůzce, nejsou ochotni na omezení těžby kývnout. A Írán, který se po letech vrátil na mezinárodní trhy, se omezovat rozhodně nechce.

Stanou se Spojené státy novou ropnou velmocí? Čtěte:

Ani Venezuela, ani Arábie. Nejvíce ropy se má nacházet v USA

Ropná plošina v USA (Zdroj: čtk)

Čtěte dále:

Hledání rovnováhy. Moskva jedná s Rijádem o ropě

Závody pokračují. Arábie a OPEC těží rekordní množství ropy

Proti Rijádu. Američtí těžaři chtějí omezit dovoz ropy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).