Menu Zavřít

Objem zadaných veřejných zakázek ve stavebnictví klesl o třetinu

13. 11. 2016
Autor: Tomáš Blažek

Veřejní investoři v České republice zadali letos do konce října stavebním firmám 3965 zakázek za 74,5 miliardy korun. Jejich hodnota meziročně klesla o 34,2 procenta, počet se snížil o 26,9 procenta. Největším zadavatelem z vládního sektoru bylo Ředitelství silnic a dálnic s 16 miliardami korun a z komunálního sektoru Kraj Vysočina (1,8 miliardy korun).

„Pokles je dán především úbytkem zadání velkých stavebních zakázek hlavně v dopravní infrastruktuře v souvislosti s přechodem na nové programové období čerpání prostředků z evropských fondů a také nedořešením problémů s posuzováním vlivu na životní prostředí,“ uvedl ředitel pro inženýrskou činnost ÚRS Praha Zdeněk Kunc.

Hodnota zakázek na pozemní stavby meziročně klesla o 15 procent na 20,3 miliardy korun a na inženýrské stavby o 39,3 procenta na 54,2 miliardy korun. Průměrná velikost zakázky byla 19,2 milionu korun, o čtyři procenta méně než je průměr za loňský rok.

Do konce října byly zadány čtyři stavební zakázky s cenou nad miliardu korun. První byla modernizace dálnice D1 v úseku Psáře - Soutice za 1,13 miliardy korun. Zakázku získalo sdružení Metrostav, Swietelsky stavební. Druhou je oprava železniční trati v úseku Opava východ - Olomouc hlavní nádraží za 1,03 miliardy korun, kterou dostala společnost Strabag Rail. Třetí je revitalizace trati Okříšky - Zastávka u Brna za 1,14 miliardy korun rovněž pro Strabag Rail. Čtvrtá zakázka patří Eurovii. Jde o stavbu dálnice D3 v úseku Ševětín - Borek v hodnotě 1,13 miliardy korun.

Hodnota vypsaných veřejných zakázek ve stavebnictví vzrostla meziročně o 130 procent. Čtěte více:

Hodnota vypsaných veřejných zakázek ve stavebnictví vzrostla o 130 procent

 ilustrační foto

Největšími zadavateli z vládního sektoru byly po ŘSD Správa železniční dopravní cesty (10,1 miliardy korun) a ministerstvo zemědělství (1,1 miliardy).

Veřejnou zakázku na stavební práce získalo do konce října 1075 firem. Největší objem patřil Eurovii, které veřejná správa zadala 149 zakázek za 3,5 miliardy korun. U dalších 70 tendrů za 4,1 miliardy korun bude mít podíl díky účasti ve sdružení s jinými firmami.


Čtěte také:

BRAND24

Stavebnictví dál klesá, průmyslová výroba stoupla o 2,7 procenta

Václav Kaska: Klientelismus u veřejných zakázek je alarmující


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).