Menu Zavřít

Stavebnictví dál klesá, průmyslová výroba stoupla o 2,7 procenta

8. 11. 2016
Autor: čtk

České stavebnictví v září zrychlilo meziroční pokles na 7,4 procenta ze srpnových 5,9 procenta. Průmyslová výroba v září meziročně vzrostla o 2,7 procenta.

Meziměsíčně byla stavební produkce očištěná od sezónních vlivů v září vyšší o 0,1 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 1,2 procenta a produkce inženýrského stavitelství byla o 17,8 procenta nižší.

Stavebních povolení vydaly úřady proti loňskému září o 4,4 procenta méně, bylo jich 7155. „Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 20,5 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 klesla o 11,5 procenta,“ uvedl Český statistický úřad.


Spočítejte si výši hypotéky na portálu Finance.cz


Bytů bylo v září zahájeno meziročně o 21,2 procenta více, stavět se začalo 2521 bytů. Nárůst statistici evidují v rodinných i bytových domech, v bytových se jejich počet zvýšil o 42 procent.

Meziměsíčně byla stavební produkce očištěná od sezónních vlivů v září vyšší o 0,1 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 1,2 procenta a produkce inženýrského stavitelství byla o 17,8 procenta nižší.

Cz Construction Output

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která posílila o deset procent. Výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení rostla o 25,6 procenta a výroba strojů a zařízení o 4,3 procenta. Klesla naopak těžba a dobývání, a to o 10,5 procenta. O 2,6 procenta oslabila výroba elektrických zařízení a o 1,6 procenta si pohoršila výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v září meziročně vzrostly o 1,2 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o čtyři procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, klesly o 2,5 procenta.

Nové zakázky ze zahraničí se ve srovnání s loňským zářím zvýšily o 5,2 procenta, zatímco tuzemské klesly o 3,1 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, strojů a základních kovů a také hutní zpracování kovů nebo slévárenství. Klesly naopak zakázky na výrobu elektrických zařízení, textilií a chemických látek a přípravků.

Cz Industrial Production


Dále čtěte:

BRAND24

Česko má jeden z nejdelších procesů povolování staveb v Evropě

Hodnota vypsaných veřejných zakázek ve stavebnictví vzrostla o 130 procent


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).