Menu Zavřít

Obama dorovnal Bushe. Daroval přes milion dolarů na charitu

8. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Barack Obama během svého pobytu v Bílém domě daroval 1,1 milionu dolarů (27,7 milionu korun) na charitativní účely. Většina z těchto peněz mířila na pomoc dětem válečných veteránů. Obama se tím vyrovnal svému předchůdci George W. Bushovi, když vydal na dobročinnost kolem deseti procent svých příjmů.

Nejvíce z Obamových darů šlo na vzdělávání dětí raněných a padlých amerických vojáků. Mnoho prostředků věnoval exprezident dětem, chudým, veteránům nebo na následky katastrof, zjistil časopis Forbes. Například pomohl pozůstalým rodinám po bombovém útoku na Bostonský maraton v roce 2013 nebo se jeho peněz dočkalo Haiti po ničivém zemětřesení v roce 2010. Obama neopomínal ani svůj rodný stát Illionois, v Chicagu podporoval nadace bojující s chudobou a hladem.

Zatímco mezi roky 2009 a 2015 (údaje za poslední rok Obamy v úřadě nejsou k dispozici) daroval 1,1 milionu dolarů na charitu, vydělal si Obama celkem 10,4 milionu dolarů. Společně se svojí ženou Michelle, nutno dodat, a před zdaněním. Asi čtvrtina pocházela z prezidentského platu, největší část představovaly příjmy z knih. Vyplývá to z daňových přiznání bývalého prezidenta.

Jako prezident byl Obama mnohem štědřejší než dříve, když vydal na charitu přes deset procent příjmů. Jako senátor mezi roky 2004 a 2008 daroval na dobročinnost celkem 550 tisíc dolarů, přičemž si vydělal asi 8,1 milionu (to dělá poměr 6,7 procenta). Před příchodem do Washingtonu dával ještě méně. V období let 2000 a 2004 si s manželkou vydělali 1,2 milionu, na charitu ale věnovaly jen 10 770 dolarů (0,9 procenta).

Obama se v dobročinnosti vyrovnal svému předchůdci. George W. Bush jako prezident dal na charitu také přibližně deset procent svých příjmů. Na porovnání Bushe s Obamou přitom dříve rádi poukazovali někteří američtí konzervativci. Ještě třeba v roce 2005 darovali senátor Obama a prezident Bush stejně peněz – Bushův příjem byl přitom více než poloviční.

BRAND24

Jelikož současný prezident Donald Trump nezveřejnil svá daňová přiznání, je nemožné zjistit, kolik daroval na charitu. Jeho protivnice z loňských prezidentských voleb Hillary Clintonová v posledních letech stejně jako Obama věnovala charitám kolem desetiny příjmů. V absolutních číslech je to však až padesátkrát více – Clintonová si jen v roce 2015 vydělala tolik, co Obama za celou dobu v úřadu.

Čtěte dále:

Prezidentství Baracka Obamy: úspěšný boj s recesí a nabobtnání dluhu

Obama zaměstnal 11 milionů lidí, natáhne Trump jeho rekord?

Z Obamy se vyklubal jiný typ vůdce, než jakým být sliboval a jehož si doba žádala

Obama karikatura

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).